Συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά η επιτροπή για την ενοποίηση των 60 επιμέρους κλάδων ασφάλισης. Ο Γ. Βρούτσης εμφανίσθηκε κάθετος ότι δεν πρόκειται να θιγεί το επίπεδο των συντάξεων από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους.
Ξεκίνησε σήμερα το προπαρασκευαστικό της έργο η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την ενοποίηση των 60 επιμέρους κλάδων ασφάλισης που λειτουργούν αυτή τη στιγμή υπό τη σκέπη των 6 ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ).
Οι 60 κλάδοι ασφάλισης θα πρέπει να ενοποιηθούν σε επίπεδο εισφορών, τρόπου υπολογισμού συντάξεων, σε διοικητική, λογιστική και οικονομική βάση και σε επίπεδο περιουσιακών στοιχείων.
Ο υπουργός Εργασίας, που προήδρευσε της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής συντονισμού, σε δηλώσεις του μίλησε για την ανάγκη αναμόρφωσης επί το δικαιότερον του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα "μωσαϊκό ανισοτήτων", που παρά τις όποιες προσπάθειες παραμένει δαιδαλώδες και κατακερματισμένο.
Παράλληλα, ο Γιάννης Βρούτσης εμφανίσθηκε κάθετος ότι δεν πρόκειται να θιγεί το επίπεδο των συντάξεων από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ότι θα αξιοποιηθούν πόροι λιμνάζοντες στα ασφαλιστικά ταμεία και θα διευρυνθεί η φοροσυλλεκτική βάση.
Ο Γιάννης Βρούτσης επισήμανε ότι ξεκινά σήμερα μια συντονισμένη και συστηματική προσπάθεια ώστε να εξορθολογιστούν, να απλουστευθούν και να εξυγιανθούν διοικητικές και οργανωτικές στρεβλώσεις, με στόχο στο τέλος του χρόνου να υπάρξει ένας νέος νόμος για ένα ασφαλιστικό σύστημα "το οποίο θα εγγυάται πολλά για τις επόμενες γενιές".
"Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων. Παρά τις παρεμβάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, παραμένει δαιδαλώδες και κατακερματισμένο" σημείωσε ο υπουργός.
Ο ίδιος δήλωσε ότι παρά τις προσπάθειες διοικητικής και οργανωτικής ενοποίησης, υπάρχουν ακόμη και σήμερα 90 διαφορετικά μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης και σημείωσε πως ακόμη και τα συγχωνευθέντα με προηγούμενους νόμους ταμεία διατηρούν την οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια των εντασσόμενων σε αυτά τομέων, καθώς επίσης και χωριστές διοικητικές δομές και ασύμβατα πληροφοριακά συστήματα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, όλα αυτά έχουν ως συνέπεια γραφειοκρατία, πολυπλοκότητα, απώλεια εσόδων και προβληματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αυξημένο διοικητικό κόστος, ανεπαρκή στατιστική παρακολούθηση και υπονόμευση της δυνατότητας να σχεδιάζονται αποτελεσματικές πολιτικές.
"Δεν έχουμε το δικαίωμα να υποπέσουμε στα ίδια γνωστά λάθη, αφήνοντας τις δύσκολες αποφάσεις για το αύριο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε να πάνε και άλλες ευκαιρίες χαμένες. Αυτό είναι κάτι που δεν θα μας το συγχωρήσουν οι επόμενες γενιές των Ελλήνων, οι οποίες θα μας κρίνουν πιο αυστηρά από ό,τι εμείς οι ίδιοι κρίνουμε το παρελθόν. Είναι, εξάλλου, γνωστό σε όλους ότι σήμερα πληρώνουμε το τίμημα της αδράνειας και της αναβλητικότητας που επιδείξαμε στο παρελθόν" τόνισε ο υπουργός.
Όπως ανέφερε, με την ολοκλήρωση του έργου για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για όλους, όπως:
Εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, που θα διατεθεί για την ταχύτερη έκδοση συντάξεων, διαφάνεια και κατάρτιση υγιών προϋπολογισμών
Αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, μέσω ενιαίου και απλοποιημένου τρόπου είσπραξης των τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών
Ενίσχυση της αναδιανεμητικής λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Η επιτροπή συντονισμού υπό τον υπουργό Εργασίας θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα, παρουσιάζοντας κάθε φορά την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Θα συνεπικουρείται από επιτροπή νομικής στήριξης και Επιστημονική Γραμματεία και θα εποπτεύει και θα συντονίζει την εργασία έξι τεχνικών κλιμακίων, ένα ανά ταμείο κύριας ασφάλισης.
Εκτός από τον υπουργό, στην επιτροπή συμμετέχουν οι διοικητές και πρόεδροι των ταμείων κύριας ασφάλισης, υπηρεσιακοί παράγοντες και εμπειρογνώμονες.