Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να οριστικοποιηθεί το νέο ενιαίο τέλος για τα ακίνητα. Τα "αγκάθια" που παραμένουν στο τραπέζι αφορούν μεταξύ άλλων στο ύψος του αφορολόγητου και στον τρόπο υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων.
Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να οριστικοποιηθεί το νέο ενιαίο τέλος για τα ακίνητα, καθώς στη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών με την παρουσία εκπροσώπων των τριών κομμάτων δεν υπήρξε συμφωνία.
Στους τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ ανατέθηκε να εκπονήσουν κάποια σχέδια, με ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο και τα τρία κόμματα που αποτελούν τη διακομματική να καταλήξουν σε ένα νούμερο που θα ικανοποιεί την τρόικα και που ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί η "τρύπα" που θα προκύψει από την κατάργηση του ΦΑΠ και του έκτακτου τέλους μέσω ΔΕΗ.
Τα "αγκάθια" που παραμένουν στο τραπέζι και πρέπει να διευκρινιστούν αφορούν:
Στο ύψος του αφορολόγητου για το νέο ενιαίο τέλος, με τις εισηγήσεις να μιλούν είτε για 50.000 ευρώ είτε για 100.000 ευρώ είτε ακόμη και για μηδενικό αφορολόγητο
Στον τρόπο υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων, εάν δηλαδή θα υπάρξει μειωμένος συντελεστής προσαύξησης της αξίας τους ή θα θεσπιστεί αφορολόγητο, καθώς και
Στα ακίνητα των βιομηχανικών περιοχών, ακίνητα μη κυβερνητικών οργανώσεων ή ακίνητα που δεν αποφέρουν κάποιο εισόδημα.
Το βέβαιον είναι ότι φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, των μονοκατοικιών, των γραφείων και των καταστημάτων, ενώ για πρώτη φορά καλούνται να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων αλλά και των οικοπέδων εκτός σχεδίου.
Οι εισηγήσεις που υπάρχουν μιλούν για:
7-8 κλιμάκια για το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων
Ανώτατο συντελεστή στο 1,5%-2% και
Κατώτατο συντελεστή στο 0,05% ή 0,1%.
Το ειδικό τελος θα επιβληθεί σε 5 δόσεις και η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2013.
Ήδη, πάντως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται μπροστά σ' ένα μπαράζ φορολογικών επιβαρύνσεων που αφορά στην πληρωμή του ΦΑΠ για τα έτη 2010, 2011 και 2012 και την πληρωμή 2-3 δόσεων του ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που παρουσιάστηκε το Σάββατο στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, ο ένας στους δυο πολίτες παρουσιάζει αδυναμία να πληρώσει τους φόρους του την φετινή χρονιά.
Ένα πρόσθετο πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι όλοι οι φόροι υπολογίζονται επί των αντικειμενικών τιμών και όχι των εμπορικών, που είναι κατά πολύ χαμηλότερες πλέον, λόγω της ύφεσης.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα "Το Έθνος", η τρόικα πιέζει για κατάργηση του συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών και για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής που θα αποτελείται από στελέχη της αγοράς ακινήτων και θα αποτυπώνει τις πραγματικές εμπορικές τιμές.