Αντιδράσεις προτού ακόμη οριστικοποιηθεί ξεσηκώνει ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα. Αν από την κυβέρνηση επιμείνουν στην "ανάλγητη φορολόγηση" των ακινήτων, αυτό θα σημάνει "δημοσιονομικό βατερλώ αλλά και πλήρη οικονομική καταστροφή των ιδιοκτητών τους, διαμηνύει η ΠΟΜΙΔΑ.
Αντιδράσεις προτού ακόμη οριστικοποιηθεί ξεσηκώνει ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα, από την επιβολή του οποίου θα πρέπει να προκύψουν έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθεί η "τρύπα" που θα προκύψει από την κατάργηση του ΦΑΠ και του ειδικού τέλους μέσω ΔΕΗ.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και διεμήνυνσε ότι οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν νέους, αυξημένους φόρους, πολύ περισσότερο που -όπως δείχνουν οι έρευνες- ήδη ένας στους δύο αδυνατεί να πληρώσει τους παλιούς.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, αν από την κυβέρνηση επιμείνουν στην "ανάλγητη φορολόγηση" των ακινήτων, ακόμη και των ξενοίκιαστων, αυτό θα σημάνει "δημοσιονομικό βατερλώ αλλά και πλήρη οικονομική καταστροφή των ιδιοκτητών τους, που δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να πληρώσουν το νέο αυτό χαράτσι".
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια η φορολογία επί της ακίνητης περιουσίας έχει εξαπλασιαστεί, από 487 εκατ. ευρώ το 2010 σε περισσότερα από 3,2 δισ. και σύμφωνα με τις έρευνες, ένας στους δύο πολίτες αδυνατεί να αντεπεξέλθει.
Η κυβέρνηση, μάλιστα, προσανατολίζεται να επιβάλει τον νέο φόρο επί των αντικειμενικών αξιών και όχι επί των πραγματικών τιμών της αγοράς, οι οποίες έχουν πτωτική πορεία λόγω της κρίσης. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Αναστάσιου Βάππα, μέλους του δ.σ. της ΠΟΜΙΔΑ, "ο ΦΑΠ και οι φόροι κεφαλαίου υπολογίζονται επί εξωπραγματικών αντικειμενικών αξιών και συντελεστών εμπορικότητας που έρχονται από μια άλλη εποχή και δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς, μία πραγματικότητα όπου όλοι πουλάνε και κανείς δεν αγοράζει".
Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών θέτει ακόμα και το πρόβλημα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας που στην ουσία δεν κατέχει εξ ολοκλήρου ο ιδιοκτήτης. Πρόκειται, δηλαδή, για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο ακόμα και στο 50% της αξίας, και όμως ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει για όλο το πόσο της αγόρας.
Στο τραπέζι των συζητήσεων στο υπουργείο Οικονομικών έχουν πέσει τρία βασικά σενάρια για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, στη βάση των οποίων θα ληφθούν την Παρασκευή οι αποφάσεις από το οικονομικό επιτελείο και τους εκπροσώπους των κομμάτων.
Το 1ο σενάριο προβλέπει μηδενικό αφορολόγητο με φόρο από το 1ο ευρώ, που ξεκινά με συντελεστή 0,05% ή 0,1%
Το 2ο σενάριο προβλέπει αφορολόγητο 50.000 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη και επιβολή φόρου με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,05% και 0,1% έως και 1,5% για ακίνητα αξίας άνω των 3-4 εκατ. ευρώ
Το 3ο σενάριο προβλέπει αφορολόγητο 100.000 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη και επιβολή φόρου με συντελεστές που ξεκινούν από το 0,1% έως και φτάνουν το 1,5% για μεγάλης αξίας ακίνητα άνω των 3-4 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο σενάριο στηρίζει η κυβέρνηση και τα δύο τελευταία εισηγούνται το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.
Το οικονομικό επιτελείο έχει να λύσει ακόμα δύο γρίφους:
Τη φορολόγηση επί των αγροτεμαχίων και
Τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου πόλεως ακινήτων.
Κατά της υπερφορολόγησης των ακινήτων τάχθηκαν στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα ΜEGA" ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, που διατύπωσε τη διαφωνία του με "την υπέρμετρη φορολόγηση ακίνητης περίουσιας η οποία δεν αποδίδει εισόδημα", αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος τόνισε: "Θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα ικανοποιητικό αφορολογητο. Σε μία περίοδο όπου έχουν συσσωρευθεί πολλά φορολογικά βάρη στην οικογένεια και υπάρχουν μειώσεις των εισοδημάτων και των συντάξων θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις".
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνει σε ανακοίνωσή του: "Η κυβέρνηση ξεκίνησε σήμερα τις διαρροές στον Τύπο για τα σχέδια φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες έχουν ένα σπίτι, μάλλον αποτελεί 'διαρθρωτικό πρόβλημα' της ελληνικής οικονομίας για την κυβέρνηση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το ζήτημα δεν είναι η αντικατάσταση του 'χαρατσιού' της ΔΕΗ από έναν ενιαίο φόρο, αλλά η κατάργηση της φορολογικής επίθεσης στη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία".