Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, ώστε να βγει η χώρα από την πολυετή ύφεση, αναζητά η ελληνική κυβέρνηση, παράλληλα με τρόπους να βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον, ρίχνοντας γέφυρες σε Ανατολή και Δύση προς υποψήφιους επενδυτές.
Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, ώστε να βγει η χώρα από την πολυετή ύφεση, αναζητά η ελληνική κυβέρνηση, παράλληλα με τρόπους να βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον, ρίχνοντας γέφυρες σε Ανατολή και Δύση προς υποψήφιους επενδυτές.
Με αυτόν τον στόχο μεταβαίνει την Τρίτη και ο πρωθυπουργός στο Κατάρ, για διήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδεία δεκάδων Ελλήνων επιχειρηματιών, με την Αθήνα να εκτιμά ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια συμφωνιών, παρά την εμπλοκή στο θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού.
Το απόγευμα της Δευτέρας, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη με τη συμμετοχή των κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη με στόχο να κάνουν νέες διορθώσεις στον επενδυτικό νόμο και σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ να χαραχθεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την επόμενη δεκατία.
Όπως ανακοίνωσε αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών, ανατέθηκε στο ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ η εκπόνηση μελέτης μέσα σε διάστημα 5 μηνών η οποία θα αποτελέσε "οδηγό" για την κυβέρνηση και τις αγορές, καθώς πάνω σε αυτήν θα στηριχθεί -σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα- η ενημέρωση των αγορών και του κόσμου, για το πώς η κυβέρνηση βλέπει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και το νέο ΕΣΠΑ.
"Αφού αποκτήσουμε την υποδομή και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης, σαφώς και θα γίνει διαβούλευση με τα κόμματα για να πάρουμε ιδέες, καθώς και με τους παραγωγικούς φορείς. Δεν είναι μια μελέτη που θα ξεκινήσει από την αρχή. Υπάρχουν, ήδη, πολλές μελέτες και έχουν γίνει, επίσης, πολλά πράγματα από την κυβέρνηση για την ανταγωνιστικότητα, το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων. Όλα αυτά θα μπουν μαζί, θα ποσοτικοποιηθούν, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να χρησιμοποιηθούν και στη διαπραγμάτευση για το ΕΣΠΑ. Δεν είναι μια ακαδημαϊκή μελέτη αυτή, είναι ένας 'οδηγός' για την κυβέρνηση και για τις αγορές" τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.
"Η προσπάθεια να δούμε πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή, στη μεταμνημονιακή Ελλάδα… Πάμε να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε με τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το κράτος, όπως είναι το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, το ΕΤΕΑΝ κ.λπ., με τον καλύτερο τρόπο. Δεύτερο, πώς θα αντιμετωπίσουμε τα όποια διοικητικής φύσεως προβλήματα υπάρχουν, τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, ώστε να διευκολύνουμε την ανάπτυξη" επισήμανε από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι νέα έρευνα δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη τελευταία θέση της ανταγωνιστικότητας στον κλάδο της βιομηχανίας, ενώ και οι εκθέσεις της τρόικας επισημαίνουν ότι παραμένει ζητούμενο η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας και του πολύπλοκου φορολογικού συστήματος.
Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έρευνα της McKinsey, εκτιμάται το ΑΕΠ μπορεί να ενισχυθεί κατά 55 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας και να δημιιουργηθούν 520 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, με νέες "ατμομηχανές":
Την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων
Τις ιχθυοκαλλιέργειες
Τον ιατρικό τουρισμό
Την ανάπτυξη δομών για τη φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας και τους χρόνια ασθενείς
Τη διαχείριση αποβλήτων.
Άμεση προτεραιότητα παραμένει, ωστόσο, η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, καθώς παρά τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων, οι ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο ήταν μειωμένα περαιτέρω κατά 4,3% και ειδικά στο εμπόριο κατά 7,4%, προς τους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 3,1% και προς τα νοικοκυριά κατά 3,8%.
Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι, αν και παραδέχονται -όπως το ΔΝΤ- ότι υποεκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας, επιμένουν σε αυτή τη συνταγή θεωρώντας ότι μόνο έτσι θα η ελληνική οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος ΕΚΤ έλεγε: "Ξέρουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν τώρα στην Ελλάδα. Όμως ήδη βλέπουμε τα πρώτα βήματα προόδου και εάν δεν υπάρξει χαλάρωση, το 2014 περιμένουμε τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης".