Αλλαγές στη φορολογία, με στόχο την απλοποίηση του συστήματος, αλλά και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, μιλώντας στην εκπομπή "Έρευνα", με τον Παύλο Τσίμα.
Αλλαγές στη φορολογία, με στόχο την απλοποίηση του συστήματος, αλλά και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, μιλώντας στην εκπομπή "Έρευνα", με τον Παύλο Τσίμα.
"Αναλαμβάνουμε δύο πρωτοβουλίες τις οποίες θα ολοκληρώσουμε μέχρι τέλος της άνοιξης" είπε ο Γιώργος Μαυραγάνης και συμπλήρωσε: "Η πρώτη πρωτοβουλία είναι να αναμορφώσουμε τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, να τον απλοποιήσουμε. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε συντελεστές διότι αυτά νομοθετήθηκαν πρόσφατα, μπορούμε όμως να τον κάνουμε πάρα πολύ κατανοητό, χωρίς αμφισβητήσεις, πάρα πολύ απλό και έτσι να διευκολύνουμε και τον Έλληνα φορολογούμενο αλλά και τον υποψήφιο επενδυτή. Επίσης η δεύτερη πρωτοβουλία είναι να νομοθετήσουμε ένα νέο κώδικα φορολογικών διαδικασιών όπου ο πολίτης, ο επενδυτής, ο οποιοσδήποτε ζει και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα να ξέρει πως μπορεί να αντιμετωπίσει τις φορολογικές του υποθέσεις, τι κάνει".
Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Στουρνάρας αποφάσισε να πραγματοποιούνται συσκέψεις για την παρακολούθηση σε εβδομαδιαία βάση της πορείας των εσόδων, των φορολογικών ελέγχων αλλά και των δαπανών, προς αποφυγήν νέων δυσάρεστων εκπλήξεων.
Έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο προκάλεσαν όμως και τα απολογιστικά στοιχεία του ΚΕΠΥΟ. Υπόχρεοι δήλωσης ΦΠΑ ήταν 5.319.711, ωστόσο δεν υπέβαλαν δήλωση πάνω από 1 εκατομμύριο. Οι έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν σε αυταπασχολούμενους και άτομα με μεγάλο πλούτο έφτασαν στους 495 έναντι μνημονιακού στόχου 1.300, ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις μόλις που έφτασαν στους 107 έναντι στόχου 300. Στο πεδίο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι νέες έφτασαν μέσα σε έναν χρόνο στα 13,2 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν λιγότερα από 1,4 δισ. ευρώ, ενώ από τις παλιές των 43,4 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ.
Εν αναμονή του νομοσχεδίου, οι ελεγκτικές υπηρεσίες ρίχνουν το βάρος σε εκτεταμένους έλεγχους στις υποθέσεις με ενδείξεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
Όσον αφορά στην υπόθεση της αποκαλούμενης λίστας Λαγκάρντ, η πρώτη φάση ελέγχου εστιάζεται στα φορολογικά στοιχεία (Ε1, Ε2, Ε9) των τελευταίων ετών όλων των εμπλεκομένων προσώπων. Στη δεύτερη φάση θα διενεργηθεί έλεγχος στις καταθέσεις εσωτερικού, που θα ξεκινήσει αμέσως μόλις αποστείλουν στοιχεία οι ελληνικές τράπεζες σε απάντηση του σχετικού αιτήματος που εκκρεμεί. Στη τρίτη φάση θα γίνει αντιπαραβολή των κινήσεων από τις καταθέσεις στην Ελλάδα στους λογαριασμούς στην Ελβετία, έτσι ώστε να διερευνηθούν τυχόν στοιχεία για "ξέπλυμα" χρήματος.
Για τη λίστα των καταθετών του Λουξεμβούργου, έχει ξεκινήσει έλεγχος των φορολογικών και των περιουσιακών στοιχείων των 4.000 φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται. Οι έρευνες στη λίστα των ακινήτων στο εξωτερικό, περιλαμβάνουν εκτενείς ελέγχους στους περίπου 400 Έλληνες που απέκτησαν τη τελευταία τριετία ακίνητο σε Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Μιλάνο. Οι έλεγχοι, που γίνονται σε συνεργασία με το βρετανικό ΣΔΟΕ, έχουν ξεκινήσει από τα μεσιτικά γραφεία του εξωτερικού που ανέλαβαν τις αγοραπωλησίες.
Σε ό,τι αφορά στη λίστα με τα 25.500 "θολά" εμβάσματα, σε πρώτη φάση θα γίνει έλεγχος στις συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις των εμπλεκόμενων και στη δεύτερη φάση θα γίνει έλεγχος στις καταθέσεις που έχουν οι εν λόγω φορολογούμενοι στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται στην Αθήνα ειδικό κλιμάκιο της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας κατά της απάτης, που θα ελέγξει το πεδίο των κοινοτικών επιδοτήσεων, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ. Αρχικά θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο τομέα Τουρισμού (ξενοδοχεία κ.λ.π.) με "οδηγό" τους φακέλους, με τους οποίους είχαν ασχοληθεί οι συλληφθέντες για δωροδοκία στη γενική γραμματεία Επενδύσεων. Παράλληλα θα γίνουν έλεγχοι για εικονικές επιδοτήσεις, κυρίως στο ελαιόλαδο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν περίπου 30.000 ύποπτες υποθέσεις.