Για προσπάθεια ενοχοποίησής του μίλησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Τόνισε ότι έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αξιοποιηθεί η λίστα και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι την αλλοίωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι παρέδωσε ακέραιη τη λίστα στον Ιωάννη Διώτη και κατήγγειλε ανοιχτά το ΣΔΟΕ ότι δεν έπραξε όσα όφειλε.
Για προσπάθεια ενοχοποίησής του μίλησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. "Η άσκηση δίωξης σε βάρος μου για δήθεν νόθευση εγγράφου δεν στέκει, πολλοί το ξέρουν σε αυτή την αίθουσα, προδίδει βιασύνη κατασκευής ενόχου" επισήμανε.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι επέδειξε τη βούληση και έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι την αλλοίωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι παρέδωσε ακέραια τα στοιχεία στον Ιωάννη Διώτη και κατήγγειλε ανοιχτά το ΣΔΟΕ ότι δεν έπραξε όσα όφειλε στη συγκεκριμένη υπόθεση.
"Δεν εμπλέκομαι σε αλλοίωση, γιατί το USB από το οποίο λείπουν τα ονόματα δεν είναι αυτό το οποίο παρέδωσα. Δεν αλλοίωσα απολύτως τίποτα, γιατί πολύ απλά δεν είχα κάνενα λόγο να το κάνω" δήλωσε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι επί των ημερών του στο υπουργείο έγιναν σημαντικές τομές και αλλαγές στο πεδίο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τα θετικά αποτελέσματα των οποίων φαίνονται σήμερα, και άφησε να εννοηθεί ότι αυτές οι αλλαγές ίσως να έχουν ενοχλήσει κάποιους και αυτός θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως ο λόγος που ο ίδιος βρίσκεται στη σημερινή δυσχερή θέση.
"Είναι φανερό ότι κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο, ο άνθρωπος στον οποίο θα χρεωθούν όλες οι αμαρτίες της μεταπολίτευσης" δήλωσε και πρόσθεσε ότι η άσκηση δίωξης σε βάρος του "για δήθεν νόθευση εγγράφου δεν στέκει" και "προδίδει βιασύνη κατασκευής ενόχου".
Όπως είπε, στις αρχές Ιουνίου του 2011, σε συνεργασία με τον κ. Διώτη συζήτησαν τα στοιχεία που είχαν παραληφθεί λάβει από τη Γαλλία και αφού τον ενημέρωσε για την έρευνα του προκατόχου του κ. Καπελέρη στα 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις, παρέδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ "τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία σε μορφή USB για να συνεχιστούν οι έρευνες".
"Εγώ ζήτησα στα στοιχεία από τις γαλλικές αρχές, εγώ τα παρέλαβα, εγώ έδωσα τις μεγαλύτερες καταθέσεις για να γίνει έρευνα και πρώτος έλεγχος και παρέδωσα όλα τα στοιχεία στον κ. Διώτη" σημείωσε χαρακτηριστικά.
"Το ΣΔΟΕ -συμπληρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου- δεν είχε ανάγκη για εντολές για να κάνει τη δουλειά του, αντίθετα έχει υποχρέωση να ερευνά στοιχεία στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αυτονομίας που έχει και πρέπει να διαφυλάττει".
Για τη μη πρωτοκόλληση των στοιχείων, ο πρώην υπουργός είπε ότι με αυτόν τον τρόπο, "μη δίνοντας επίσημο χαρακτήρα στα στοιχεία", έπραξε το καλύτερο δυνατό για να προστατεύσει τη δυνατότητα αξιοποποίησής τους χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα με ξένες αρχές" και πρόσθεσε: "Η μη πρωτοκόλληση σε τι ακριβώς εμποδίζει την αξιοποίηση; Το ΣΔΟΕ υποχρεούται να αξιοποιεί και όλες τις ανεπίσημες πληροφορίες, ακόμη και ανώνυμες καταγγελίες".
Αναφορικά με το γιατί έγινε έλεγχος σε 20 ονόματα, ανέφερε ότι αυτό έγινε γιατί κάλυπταν τις μισές περίπου καταθέσεις σε ποσά και γιατί γνώριζε τη δυσκολία του ΣΔΟΕ σε ανάλογες πολύπλοκες υποθέσεις.
Σε σχέση με το γιατί αντιγράφηκε το cd σε USB, τόνισε ότι αυτό έγινε "επειδή είναι πιο ασφαλές μέσο και για να υπάρχει αντίγραφο των στοιχείων που λάβαμε", ενώ σημείωσε ότι στη δική του αντίληψη σημασία είχαν τα ηλεκτρονικά στοιχεία, τα οποία είχε δώσει στον Διώτη, και όχι το μέσο αποθήκευσης.
Ο ίδιος δήλωσε ότι αγνοούσε την παρουσία συγγενών του στη λίστα, αφού όπως είπε δεν είχε δει όλο το περιεχόμενό της. Τόνισε σχετικά: "Δεν υπήρχε μία λίστα, υπήρχαν 2.000 αρχεία και δεν ήταν δουλειά μου να τα ανοίξω, θα χρειαζόμουν άλλωστε εβδομάδες, είδα τα 20 ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά, σε αυτά δεν υπάρχουν συγγενείς μου".
Σε ό,τι αφορά την τύχη του πρωτότυπου cd, είπε: "Δεν έχασα το πρωτότυπο cd, το έδωσα στη γραμματεία μου για φύλαξη και δεν γνωρίζω πού είναι σήμερα, εάν δηλαδή παραμένει κάπου στο υπουργείο ή όχι…".
"Η διαγραφή των τριών και μόνο ονομάτων συγγενών μου παραπέμπει σε προσπάθεια ενοχοποίησής μου" σημείωσε. Τόνισε όμως πως ο ίδιος δεν θα ρίξει σκιά σε κανέναν, αν και στη δική του περίπτωση -όπως ανέφερε- "το τεκμήριο αθωότητας έχει βάναυσα κακοποιηθεί".
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε για τα όσα έγιναν επί των ημερών του στο υπουργείο στο πεδίο της φοροδιαφυγής λέγοντας: "Σε ποια άλλη περίοδο έγιναν τόσα κατά της φοροδιαφυγής, και δη της επώνυμης, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Κάναμε τομές ουσιαστικές, αλλαγές που σήμερα έχουν δημιουργήσει ένα διαφορτικό τοπίο, ίσως και λόγω αυτών να είμαι στη θέση που βρίσκομαι σήμερα, γιατί αυτές οι αλλαγές ενόχλησαν πολλούς".
"Δεν είχα ποτέ προστάτες, πελατείες ή εξαρτήσεις, ποτέ δεν ενέδωσα σε πρακτικές πελατειακών διευθευτήσεων! Αντιθέτως, υπάρχουν πολλοί στους οποίους δεν έκανα τη χάρη όσο ήμουν υπουργός. Εγώ ούτε περιουσία έκανα με την πολιτική, ούτε λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες, ούτε off shore εταιρείες, μόνο δάνεια έχω" κατέληξε.