Το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στο επίκεντρο της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχαν στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία διήρκεσε περίπου 50 λεπτά.
Το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους βρέθηκαν στο επίκεντρο της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία διήρκεσε περίπου 50 λεπτά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε στον Γερμανό υπουργό ότι η λιτότητα προκαλεί στην Ελλάδα ανθρωπιστική κρίση, με την ανεργία και την ύφεση να σπάνε κάθε ρεκόρ, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί. Παράλληλα, μίλησε για λύση στο χρέος ανάλογη με εκείνη που είχε η Γερμανια το 1953, ενώ υποστηριξε ότι το μνημόνιο απέτυχε και ότι πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές του στην ελληνική κοινωνία.
Στον ΣΥΡΙΖΑ αποτιμούν θετικά το γεγονός ότι ανοίγει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τη γερμανική κυβέρνηση. Ωστόσο άκουσαν με πολλή προσοχή τη γερμανική πλευρά να καθιστά σαφές ότι άλλη επιλογή εκτός από την τήρηση του προγράμματος δεν υπάρχει, συνδέοντας μάλιστα την εφαρμογή των υποχρεώσεων και τις μεταρρυθμίσεις με την παραμονή στο ευρώ.
Συνεργάτες του κ. Σόιμπλε έλεγαν ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής" και προσέθεταν πως "ο υπουργός Σόιμπλε κάλεσε τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει το δρόμο που έχει υιοθετηθεί".
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε δύο ακόμα θέματα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, γνωρίζοντας ενδεχομένως ότι δεν θα λάβει απαντήσεις αλλά θέλοντας να στείλει το μήνυμα και στο εσωτερικό ότι σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, τολμά να θέσει προς τη γερμανική πλευρά και θέματα που την ενοχλούν.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Σόιμπλε να μεσολαβήσει ώστε να δοθεί στις ελληνικές αρχές η κατάθεση που έδωσε στη γερμανική δικαιοσύνη ο Μιχάλης Χριστοφοράκος για την υπόθεση της Siemens προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη
Παράλληλα, έθεσε και το θέμα του κατοχικού δανείου. Τονίζοντας την ηθική διάσταση της υπόθεσης, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τη γερμανική πλευρά να επιδιώξει την αποκατάσταση, ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:
"Είχα την ευκαιρία να έχω μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Του ανέλυσα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση. Του είπα ότι τα σχέδια της λιτότητας έχουν αποτύχει και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Τα μνημόνια της λιτότητας τα απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση την ανεργία, την άνοδο του φασισμού. Αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη. Οι διάφορες μας είναι πολιτικές, όχι προσωπικές".
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε στη συνέχεια αναφορά στο όραμά του για μια κοινωνική Ευρώπη, με στόχο -όπως ανέφερε- "η Ελλάδα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να ζουν με αξιοπρέπεια, σε μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος και απαλλαγμένη από εκείνες τις δυνάμεις, το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο, που μας οδήγησε ως εδώ".
"Υπό αυτή την έννοια -κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας- για μας είναι σημαντικό τόσο να χαραχθεί μια εναλλακτική οικονομική πολιτική, όσο και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη για να μπορούν να σταθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του κράτους και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Έχουμε όραμα μια νέα Ελλάδα, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής και αυτό το όραμα θα θελήσουμε να το κάνουμε πράξη".
Μιλώντας χθες στην Deutche Welle, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε την αναγκαιότητα ομαλοποίησης των σχέσεων του κόμματός του με την γερμανική κυβέρνηση εξηγώντας ότι "μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα" και ότι "δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν, πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ' αρχάς".