Μέσα σε κλίμα έντασης οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην αυτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αποχώρησαν από την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής όπου συζητούνται οι πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Σε κλίμα έντασης ξεκίνησε η συνεδρίαση του νομοσχεδίου για τη συζήτηση του νομοσχεδίου που ενσωματώνει τις 6 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι νομοθετεί παραβιάζοντας κατάφωρα το σύνταγμα και τους νόμους.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή αποχώρησαν από την επιτροπή καταγγέλλοντας την κυβέρνηση.
"Η κυβέρνηση με τις μεθοδεύσεις της καταλύει κάθε ίχνος από τον κανονισμό της Βουλής και το σύνταγμα. Καταλύει την ίδια την κοινοβουλευτική δημοκρατία" δήλωσ εο κοινοβουλευτικ΄ς κεπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης. Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος ανέφερε ότι "δεν είναι δυνατόν μέσα σε έξι ώρες να ζητάνε από μας να συνδράμουμε στο να ξεπουληθεί ολόκληρη η περιουσία της πατρίδας μας".
Στη συνεδρίαση παρέμειναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες γιατί όπως είπε ο κ. Μαριάς αν το νομοσχέδιο ψηφιζόταν ομοφώνως στην επιτροπή, η κυβέρνηση θα μπορούσε με βάση το σύνταγμα να μην συνεχίσει τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.
Τις πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου ο Γιάννης Στουρνάρας τις μετέτρεψε σε νομοσχέδιο καθώς για 3 από αυτές είχε λήξει η προθεσμία των 40 ημερών για κατάθεση στη Βουλή και θα μπορούσαν να προκύψουν νομικά θέματα. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, την μετατροπή αυτή ήθελε και η τρόικα προκειμένου να είναι ξεκάθαρο ότι η Βουλή θα ψηφίσει ένα συμπαγές νομοσχέδιο χωρίς νομικά προβλήματα στην εφαρμογή του. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση θα επιλέξει ξανά την οδό των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου μόνο σε πολύ έκτακτες συνθήκες.
Μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, ο ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε "οικεία" βέλη καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ανέφεραν ότι πρέπει να τερματιστεί η τακτική των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
Ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης ζήτησε να αποσυρθούν διατάξεις που δεν είναι προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση λέγοντας: "Κρίνω λοιπόν κ. υπουργέ ότι για λόγους δημοκρατικής τάξης πρέπει να αφαιρέσετε από το παρόν νομοσχέδιο διατάξεις που δεν σχετίζονται με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για να προστατέψετε το κύρος του κοινοβουλίου αλλά και το κύρος της κυβέρνησης και το δικό σας κύρος ως υπουργού Οικονομικών".