Με διαδικασίες-εξπρές αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, η οποία προκαλεί σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.
Με διαδικασίες-εξπρές αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη διαγραφή από τη λίστα Λαγκάρντ ονομάτων τριών συγγενικών του προσώπων.
Την παραίτησή της από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ υπέβαλε σήμερα η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού, μετά την εμπλοκή του ονόματός της στη λίστα Λαγκάρντ.
Την ίδια ώρα, οι οικονομικοι εισαγγελείς καλούν ως υπόπτους τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών να δώσουν εξηγήσεις ενώπιόν τους, ενώ δεν αποκλείεται να κληθούν να καταθέσουν και οι συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Η υπόθεση προκαλεί σφοδρή πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ενώ το απόγευμα συνεδρίασε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσει να καταθέσει πρόταση για προανακριτική επιτροπή και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διατυπώσει την κατηγορία ότι όλα γίνονται για να συγκαλυφθούν ευθύνες και να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια.
"Ο περιορισμός της έρευνας για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποκλειστικά στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου αποσκοπεί στο να οδηγήσει την όλη υπόθεση σε μια ελεγχόμενη εκτόνωση καθώς και στο να συγκαλυφθούν οι ευθύνες και των υπολοίπων εμπλεκομένων προσώπων" σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και πρόσθέτει: "Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ότι ο κ. Βενιζέλος παρακρατούσε στο σεντούκι του επί μήνες τη λίστα, πως ο κ. Παπανδρέου γνώριζε για την ύπαρξή της και τη μη αξιοποίησή της και πως ο κ. Στουρνάρας σύρθηκε στο να αναζητήσει την αυθεντική λίστα κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή ύστερα από τρεις ολόκληρους μήνες".
Στην ίδια ανακοίνωση, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει "ανυπόστατες διαρροές-κατηγορίες εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ" και υπογραμμίζει πως "πρόκειται για έναν ένοχο πανικό που δεν πείθει κανέναν".
"Τους λέμε για άλλη μια φορά, πως δεν μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου και πως αυτοί που εξέθρεψαν τη διαφθορά δεν μπορούν να ξανακοροιδέψουν τον ελληνικό λαό. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν" καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζει: "Αναμενόμενος ο εκνευρισμός στο ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστερημένη αντίδρασή του στην ενδεδειγμένη κοινοβουλευτική αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ. Δεν επιτρέπεται, όμως, ο εκνευρισμός να οδηγεί σε πλήρη ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός έχει τα όριά του".
Δίνοντας συνέχεια στην κόντρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε, σημειώνοντας πως "αυτό που δεν έχει όρια είναι η διαχρονική αλληλεγγύη των μνημονιακών εταίρων στη συγκάλυψη της διαφθοράς".
Η Χρυσή Αυγή, από την πλευρά της, σημειώνει ότι "πρέπει άμεσα να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Παπανδρέου και όλοι όσοι φέρουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες για την απόκρυψη 'μαύρου' χρήματος".
"Δυστυχώς, οι επιτροπές της Βουλής απλά καλύπτουν τη διαφθορά δεκαετιών και ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού. Πολιτική κάθαρση θα επέλθει μόνο όταν δούμε τους κλέφτες στη φυλακή και τα κλεμμένα να επιστρέφουν στο Δημόσιο" συμπληρώνει η Χρυσή Αυγή.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: "Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι πρέπει να υπάρξει διερεύνηση για όλους όσοι είχαν ευθύνη ή εμπλοκή στον χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ. Και η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει το πιο ουσιαστικό: Ότι ο λαός πρέπει να αντιπαλέψει το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τη σαπίλα και να βάλει τέλος στην εκμετάλλευση και στη ληστεία που υφίσταται, η οποία γίνεται συνεχώς μεγαλύτερη και πιο άγρια".
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται και η συζήτηση για το εάν έχουν παραγραφεί ή όχι με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών τα αδικήματα που θα κληθεί να ερευνήσει η προανακριτική επιτροπή.
Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε πως "δεν υπάρχει θέμα παραγραφής" εξηγώντας πως "πρέπει να έχουμε Βουλή η οποία να έχει συνεδριάσει για δύο συνόδους, χοντρικά για δύο χρόνια, και ύστερα να έρχεται η αποσβεστική προσθεσμία".