Συμβιβασμός επιτεύχθηκε τελικά στο θέμα με την καρατόμηση 165 διευθυντών ή στελεχών εφοριών και ΣΔΟΕ, που προκάλεσε τριγμούς μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων το τελευταίο 24ωρο, μετά τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.
Συμβιβασμός επιτεύχθηκε τελικά στο θέμα με την καρατόμηση 165 διευθυντών ή στελεχών εφοριών και ΣΔΟΕ, που προκάλεσε τριγμούς μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων το τελευταίο 24ωρο, μετά τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.
Χρειάστηκε να γίνουν δύο συσκέψεις στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και τον υφυπουργό Οικονομικών, με τους κυρίους Σαχινίδη, Μωραϊτη και Πρωτόπαππα από το ΠΑΣΟΚ, που είχε θέσει βέτο.
Έτσι, με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη, για όσους προϊσταμένους δεν έχει λήξει η θητεία τους, αυτοί παραμένουν στη θέση τους. Για όσους έχει λήξει η θητεία τους, θα μπορούν να αντικατασταθούν αλλά με αξιοκρατικές διαδικασίες.
"Συμφωνήθηκε ότι οι τοποθετήσεις θα γίνουν με την ισχύουσα νομοθεσία όπως ζητήσαμε χθες. Η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να εφαρμοστεί από δω και στο εξής ο νόμος με όλες τις προβλέψεις του" δήλωσε μετά την απογευματινή σύσκεψη ο Φίλιππος Σαχινίδης.
Από την πρώτη στιγμή, το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε τον κύριο Μαυραγάνη ότι οι καρατομήσεις έγιναν με μοναδικό γνώμονα την τοποθέτηση "γαλάζιων" στελεχών σε θέσεις-κλειδιά του ελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Τη δυσφορία της διατύπωσε και η ΔΗΜΑΡ, η οποία σε ανακοίνωσή της σημείωνε: "Η στελέχωση του κράτους σε όλες τις δομές του πρέπει να γίνεται με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, μακριά από κομματικά ιδιοτελείς επιλογές. Η απόδοση και η λειτουργία του Δημοσίου δεν εξασφαλίζεται με την αναπαραγωγή πελατειακών σχέσεων του παρελθόντος.
Από την πλευρά του, ο κ. Μαυραγάνης υποστήριζε ότι οι αλλαγές έγιναν διοτι τα συγκεκριμένα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών που αντικαταστάθηκαν δεν πέτυχαν τους στόχους που τους είχαν τεθεί, τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε επιπεδο διεύρυνσης της φορολογητέας ύλης.
Για πρακτικές "Μαυρογιαλούρου" κατηγορεί τον υφυπουργό Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Εφοριακών. Σημειώνουν χαρακτηριστικά: "Οι κρίσεις Διευθυντών – Υποδιευθυντών – Τμηματαρχών που έγιναν χθες απο τον Υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, επαναφέρουν πρακτικές και λογικές 'Μαυρογιαλούρου' της μεταπολεμικής εποχής, που ελπίζαμε ότι η οικονομική κρίση και η ανάγκη μεταρρυθμίσεων, είχε απαλείψει οριστικά".
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι "οι αλλαγές στελεχών στις φορολογικές υπηρεσίες, αποδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο, τη λογική της αναξιοκρατίας, της διαπλοκής και του κομματικού ελέγχου που διαπνέει την πολιτική της κυβέρνησης" και καλεί την κυβέρνηση "να αναλάβει τις ευθύνες της, να ανακαλέσει τις σχετικές αποφάσεις και να προχωρήσει σε κρίσεις, με ενιαία-μετρήσιμα και διαφανή κριτήρια".
Η Χρυσή Αυγή σημειώνει ότι "όσες αλλαγές σε φορολογικές υπηρεσίες προωθεί η κυβέρνηση οδηγούν σε ενίσχυση της κομματοκρατίας και σε συγκάλυψη αδικημάτων" και προσθέτει: "Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι καθαρά χέρια και νέους σκληρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς σε κάθε επίπεδο για την οριστική πάταξη της διαφθοράς και την παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν καταληστεύσει τα δημόσια ταμεία".