Tη στενή συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας επιβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ, που συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα, όπου παράλληλα συνεδρίασε το συμβούλιο συνεργασίας των δύο χωρών, για δεύτερη φορά μετά τον Ιούλιο του 2010.
Tη στενή συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας επιβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ, που συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα, όπου παράλληλα συνεδρίασε το συμβούλιο συνεργασίας των δύο χωρών, για δεύτερη φορά μετά τον Ιούλιο του 2010.
Οι κ. Σαμαράς και Μπορίσοφ είχαν συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου και επιβεβαίωσαν από κοινού την πρόθεση για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Στρυμώνα που θα συνδέσει την Θεσσαλονίκη με τα λιμάνια της Βουλγαρίας. Παράλληλα, έστειλαν και κοινό μήνυμα στα Σκόπια ότι η διαδικασία της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ περνά από τη διευθέτηση της διαφοράς με την Ελλάδα για κοινά αποδεκτή ονομασία.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο Αντώνης Σαμαράς, οι δυο χώρες "επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να συνεργαστούν ακόμη πιο εντατικά και ακόμη πιο στενά, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο".
"Η συνεργασία αυτή είναι πολυεπίπεδη, στηρίζεται στις άριστες σχέσεις των δυο χωρών… αφορά όλο το φάσμα των οικονομικών, γεωπολιτικών, οικονομικών ζητημάτων που απασχολούν τις δυο χώρες" σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία αυτή στρατηγική και υπογραμμίζοντας ότι "μπορεί πραγματικά να μεγιστοποιήσει την ευημερία, την επιρροή αλλά και την ασφάλεια και των δύο, καθώς και ολόκληρης της περιοχής".
Επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση τέθηκαν -όπως είπε ο κ. Σαμαράς- όλες οι πτυχές των διμερών σχέσεων και προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ υπογράφηκαν συμφωνίες στους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης, της τεχνολογίας, πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, επιστήμης, πολιτισμού και αθλητισμού. Έμφαση δόθηκε στη διασυνοριακή συνεργασία, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, στην παράνομη μετανάστευση και στη διαχείριση των υδάτων.
"Επιβεβαιώσαμε την κοινή στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, αλλά και στην υποχρέωση αυτών των χωρών να σέβονται τις αρχές της καλής γειτονίας. Και μάλιστα η αρχή αυτή του σεβασμού της καλής γειτονίας αναγνωρίζεται πλέον και ως προϋπόθεση για να ενταχτούν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς" σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς, κάνοντας έμμεση αναφορά στο Σκοπιανό.
Μήνυμα προς την ίδια κατεύθυνση έστειλε από την πλευρά του και ο κ. Μπορίσοφ, λέγοντας: "Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στις δομές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μόνο τότε θα υπάρχει συνεργασία και ειρήνη. Αλλά έτσι όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία τηρούν αυστηρά τα θέματα που αφορούν τον αμοιβαίο σεβασμό… έτσι ελπίζω όλα τα κράτη από την περιοχή που θέλουν και επιθυμούν να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, να τηρήσουν όλους αυτούς τους κανόνες, έτσι όπως τους τηρούμε εμείς".
Μάλιστα, ο κ. Μπορισόφ δεν εκρυψε την οργή του για την σκοπιανή ταινία που κατηγορεί τους Βούλγαρους ότι παρέδωσαν τους Εβραίους στους Ναζί. "Ας πούμε ότι η Βουλγαρία είναι η χώρα που έχει γλυτώσει τους περισσότερους Εβραίους. Τότε με το φασισμό, ο βουλγαρικός λαός έσωσε πάνω από 50.000 Εβραίους. Δεν επέτρεψε τότε στον Χίτλερ να τους σκοτώσει" τόνισε.
Ο κ. Μπορίσοφ επισήμανε ότι "οι βουλγαροελληνικές σχέσεις ήταν πάντα υποδειγματικές" και πρόσθεσε ότι υπάρχουν θέματα που επιδέχονται βελτίωσης προς όφελος της ευημερίας των δύο λαών, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις του στον άξονα Στρυμώνα και στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
Νωρίτερα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είχε γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προεδρικό μέγαρο όπου και επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.