Σε ρυθμούς... προεκλογικής περιόδου κινείται ουσιαστικά πλέον η Ιταλία, με τις φήμες να θέλουν τον Μ. Μόντι να κατεβαίνει υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και τον Μπερλουσκόνι να έχει ξεκινήσει ήδη προεκλογική εκστρατεία. Παρέμβαση Μέρκελ για να μείνει η Ιταλία στο δρόμο του Μόντι.
Σε ρυθμούς… προεκλογικής περιόδου κινείται ουσιαστικά πλέον η Ιταλία, με τις φήμες να θέλουν τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό Μάριο Μόντι να κατεβαίνει υποψήφιος στις επόμενες εκλογές -οι οποίες πιθανότατα θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο- και τον Μπερλουσκόνι να έχει ξεκινήσει ήδη δυναμική προεκλογική εκστρατεία.
Ο Μπερλουσκόνι ρίχνεται στη… μάχη με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης που διαθέτει, εξαπολύοντας σφορδρότατη επίθεση στη Γερμανία για τις πολιτικές λιτότητας, χαρακτηρίζοντας τα spreads απάτη.
Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση που έκανε σε εκπομπή στο Κανάλι 5, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε πως όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός, εναντιώθηκε σε γερμανικές απαιτήσεις όπως εκείνες που έφεραν την Ελλάδα "στο όριο του εμφυλίου πολέμου".
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγόρησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μόντι για υποχωρητικότητα στις απαιτήσεις του Βερολίνου και υποστήριξε ότι ο ίδιος έχασε πέρυσι την εξουσία γιατί αντιστάθηκε στις πιέσεις να επιβάλει γερμανικής έμπνευσης λιτότητα στην Ιταλία.
"Όλα αυτά που εφευρέθηκαν για το spread -είπε χαρακτηριστικά ο Μπερλουσκόνι- ήταν πραγματική απάτη. Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιήθηκε το spread για να προσπαθήσει να ρίξει μια πλειοψηφία που ψήφισαν οι Ιταλοί και να πάει σπίτι της μια κυβέρνηση, κάνοντάς με να χάσω την πλειοψηφία στη Βουλή".
Άμεση ήταν η απάντηση της Άγκελα Μέρκελ, η οποία στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου προέβη σε δήλωση στήριξης του Μόντι και των μεταρρυθμίσεων.
"Στηρίζω όσα η κυβέρνηση Μόντι έχει ξεκινήσει στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και έχουμε δει ότι οι επενδυτές έχουν ανακτήσει κάποια εμπιστοσύνη στην Ιταλία" είπε η καγκελάριος και εκτίμησε ότι "ο ιταλικός λαός θα κάνει οπωσδήποτε τις επιλογές του με τέτοιο τρόπο ώστε η Ιταλία να παραμείνει στον σωστό δρόμο".
Απάντηση στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έσπευσε να δώσει και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γκίντο Βεστερβέλε. "Ούτε η Γερμανία, ούτε η Ευρώπη ευθύνονται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ιταλία" είπε ο κ. Βεστερβέλε, ενώ πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναμειχθεί στην ιταλική, προεκλογική εκστρατεία. "Ωστόσο δε θα γίνουμε στόχος λαϊκισμού" πρόσθεσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, ο ίδιος ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας είπε ότι δεν υπάρχουν "μαγικές λύσεις" για την κρίση, απέρριψε τη συνωμοσιολογία λέγοντας πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι "υπάρχουν συνωμοσίες από κρυφές δυνάμεις", ενώ διακωμώδησε τη θεωρία του Μπερλουσκόνι για τα spreads, ο Μόντι είπε ότι αυτό είναι το παρατσούκλι του δικού του εγγονού στο σχολείο. Ωστόσο, δε θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, σχετικά με το πολιτικό του μέλλον."Γιατί σας ενδιαφέρει τόσο πολύ τι θα κάνει ένας ηλικιωμένος κύριος σαν και εμένα;" διερωτήθη χαριτολογώντας ο κ. Μόντι.
Σύμφωνα με τους "Financial Times", παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και της καθολικής εκκλησίας, καταδικάζουν την πολιτική του Μπερλουσκόνι και μιλούν ανοιχτά για λαϊκισμό, ενώ κεντρώοι πολιτικοί φέρονται να βολιδοσκοπούν τον Μόντι να κατεβεί ως υποψήφιος στις εκλογές με ένα κεντρώο κόμμα ή σχηματισμό.
Ο Μπερλουσκόνι προσεγγίζει τώρα την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, δέχεται όμως πυρά και από τους ομοϊδεάτες του στο Ευρωκοινοβούλιο, που λένε ότι έκανε μεγάλο λάθος ρίχνοντας την κυβέρνηση Μόντι.
Με την απόφαση Μπερλουσκόνι να ρίξει την κυβέρνηση Μόντι δηλώνουν ότι διαφωνούν και 7 στους 10 Ιταλοί.
Στο μεταξύ, το χρηματιστήριο στο Μιλάνο διόρθωσε σήμερα τις χθεσινές απώλειες, αλλά η ανησυχία και η νευρικότητα ρίχνει ευρύτερη σκιά στις αγορές όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά και για την Ισπανία.