"Μαραθώνιο" κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο την Παρασκευή και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με την τρόικα που χαρακτηρίζει την κατάθεσή του στη Βουλή ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.
"Μαραθώνιο" κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο την Παρασκευή και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με την τρόικα που χαρακτηρίζει την κατάθεσή του στη Βουλή ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.
Αν και ο στόχος της εξεύρεσης μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου 1,5 δισ. ευρώ δεν αμφισβητείται, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ παραμένει ανοικτό ένα "παράθυρο" για βελτιώσεις και αλλαγές στη διαδικασία της συζήτησης.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει ανατροπές σε ο,τι αφορά τη φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων καθώς προβλέπονται τρία κλιμάκια με πρώτο συντελεστή το 21% που αντικαθιστά το 10% που ισχύει μέχρι σήμερα.
Παράλληλα καταργείται το γενικό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και προβλέπεται μια έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ η οποία περικόπτεται από εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ και εξαφανίζεται πλήρως από τις 43.000 ευρώ και πάνω.
Την ίδια στιγμή τα ειδικά επιδόματα αντικαθιστούν το αφορολόγητο των παιδιών με αποτέλεσμα από το νέο μέτρο να βγαίνουν ζημιωμένοι οι πολύτεκνοι με εισόδημα που ξεπερνά τα 15.000 ευρώ. Με το νομοσχέδιο έρχεται το τέλος των φοροαπαλλαγών, ενώ αποσυνδέεται η συλλογή των αποδείξεων από τη νέα μορφή του αφορολογήτου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η παροχή κινήτρων για στοχευμένες δαπάνες
Ακόμα και η πρόβλεψη για έκπτωση φόρου 10% για ιατρικές δαπάνες καθίσταται "κενό" γράμμα, καθώς θα χορηγείται μόνο στο μέρος των δαπανών που δεν θα καλύπτονται από Ταμεία – ασφαλιστικές εταιρίες και υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.
Αυτό σημαίνει ότι για εισόδημα 15.000 ευρώ θα δίνεται έκπτωση φόρου μόνο εφόσον η δαπάνη που βαραίνει "καθαρά" τον μισθωτό υπερβαίνει τα 750 ευρώ. Για εισόδημα 20.000 ευρώ η αντίστοιχη καθαρή δαπάνη πρέπει να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, για εισόδημα 25.000 ευρώ τα 1.250 ευρώ.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ξεχωριστή κλίμακα με συντελεστή 26% έως 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον, κατάργηση του αφορολογήτου χωρίς να ισχύει η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ, καθώς και αύξηση του Τέλους Επιτηδεύματος από το 2013 στα 650 ευρώ (από 500 ευρώ).
Για τους νέους επαγγελματίες προβλέπεται χαμηλός συντελεστής 13% για τις πρώτες 10.000 ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι με "μπλοκάκι" θα αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί από το 2014, ενώ εξετάζεται η εξαίρεση του από την αύξηση του Τέλους Επιτηδεύματος το 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει ότι η κλίμακα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, προκαλεί στρεβλώσεις στη φορολόγηση ορισμένων εισοδηματικών κλιμακίων. Πάντως, η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν υπάρχει θέμα να εφαρμοσθεί ο ανώτατος συντελεστής από τις 26.000, όπως ζητούσε η τρόικα, ενώ αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο διορθώσεων, όπως ο συντελεστής 40% να ισχύει από τις 43.000 ευρώ.