Tι αναφέρει για το κόστος της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν και τι προβλέπει το προσχέδιο του νέου μνημονίου.
Πέραν της κόντρας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης υπάρχει και το "αγκάθι" του κόστους της επιμήκυνσης και το πώς, πότε και από ποιον θα καλυφθεί.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, το χρηματοδοτικό "κενό" έως το 2016 αγγίζει τα 33 δισ. ευρώ. Χωρίς την επιμήκυνση θα απαιτούνταν στη διετία 2013-2014 μέτρα ύψους 20,7 δισ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στο "κενό" της περιόδου 2013-2016 υπολογίζεται στα επιπλέον 10 δισ. ευρώ, δηλαδή στα 32,6 δισ. ευρώ συνολικά.
Μόνον έως το 2014 απαιτούνται επιπλέον 6,2 δισ. ευρώ, ενώ για τη διετία της επιμήκυνσης απαιτούνται άλλα 3,5 δισ. ευρώ παραπάνω από τις αρχικές προβλέψεις.
Όσον αφορά, δε, στα αδιευκρίνιστα μέτρα της διετίας 2015-2016 υπολογίζονται στα 3,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 1 δισ. ευρώ παραπάνω από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου.
Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος για την εφαρμογή του Προγράμματος θα είναι ασφυκτικός, αφού στόχος κυρίως του Βερολίνου είναι να αποκλείσει εφεξής το ενδεχόμενο νέων αποκλίσεων. Το πρόσχεδιο του Νέου Μνημονίου προβλέπει:
Αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των αποκλίσεων από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος
Ισχυροποίηση του ρόλου του υπουργού Οικονομικών με δυνατότητα βέτο στις δαπάνες των άλλων υπουργείων
"Οροφή" δαπανών σε βάθος τριετίας ειδικά για την υγεία Πρόβλεψη ότι το 30% του πλεονάσματος εσόδων θα πηγαίνει στο χρέος, καθώς και ότι
Η εκταμίευση των δόσεων θα γίνεται στο… παρά ένα των χρηματοδοτικών αναγκών.
Υπό συζήτηση είναι η θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματων περικοπών δαπανών στην περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων.