Το διπλό μήνυμα ότι με πίστη στις δυνάμεις του και με ενότητα ο ελληνικός λαός θα ξεπεράσει την κρίση και ότι δεν θα έχει ποτέ ξανά ανάγκη στο μέλλον από δανειστές και από μνημόνια έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σαμαράς στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της έκθεσης "Κειμήλια απελευθέρωσης 1912 - 1913".
Μήνυμα αισιοδοξίας και εθνικής περηφάνειας έστειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, στην τελετή εγκαινίων έκθεσης με τίτλο "Κειμήλια Απελευθέρωσης", στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.
Με αφορμή τον εορτασμό για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι σήμερα ζούμε μια άλλη κρίση και δίνουμε έναν άλλο αγώνα επιβίωσης, αυτή τη φορά για να απελευθερώσουμε τον λαό μας από δυο ειδών αλυσίδες, από τα δεσμά της υπανάπτυξης και τα δεσμά της υπερχρέωσης.
Ο ίδιος τόνισε ότι "τώρα οφείλουμε να αποκαταστήσουμε και αποκαθιστούμε την αξιοπιστία της χώρας". "Καθιστούμε ξανά την Ελλάδα αξιοσέβαστη -είπε- και αγωνιζόμαστε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, να μπούμε στον δρόμο της ανάπτυξης και να μην έχουμε στο μέλλον ποτέ πια ανάγκη από μνημόνια, από εξαρτήσεις, από δανειστές".
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν "εφόσον μείνουμε προσηλωμένοι στις δυο λέξεις που σηματοδότησαν κάθε μεγάλη επιτυχία του ελληνισμού μέχρι σήμερα: Πίστη στις δυνάμεις μας, δηλαδή όχι μοιρολατρία και ενότητα δηλαδή όχι καχυποψίες και διχόνοια μεταξύ μας".
"Οι Έλληνες ενωμένοι κάνουμε θαύματα. Ένας μόνο είναι ο εχθρός που μπορεί να μας νικήσει, η διχόνοια που μας διασπά και αυτήν πρέπει να πολεμήσουμε πρώτα και πάνω από όλα" τόνισε.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι κρύβουμε τεράστιες δυνάμεις ως έθνος και κλείνοντας την ομιλία του έκανε αναφορά στους δυο ποιητές Ελύτη και Ρίτσο, σημείωνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αντεπεξέρχεται στα προβλήματά της και να ξεκινάει από την αρχή.
"Όπως είπε κάποτε ο Οδυσσέας Ελύτης, 'εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις'. Τι συμβολίζει το 'καράβι'; Το πνεύμα το ελληνικό της διαρκούς αναζήτησης! Τι συμβολίζουν η 'ελιά' και το 'αμπέλι'; Πολιτισμό ανθρωπιάς! Και τι συμβολίζουν και τα τρία μαζί: Φρόνημα Ελευθερίας! Αυτός είναι ο 'σπόρος που δεν πεθαίνει' " είπε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: "Κι όπως συμπλήρωσε ο Γιάννης Ρίτσος: 'Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαίς, εκεί που πάει να σκύψει…. Να τη πετιέται από ξαρχής κι αντριεύει και θεριεύει…' Αυτό το 'να τη πετιέται…' αποδείχθηκε εδώ στη Θεσσαλονίκη πριν εκατό ακριβώς χρόνια. Αυτό το 'να τη πετιέται…' θα αποδειχθεί ξανά! Και κλείνουμε σήμερα ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες μας, που μας την κληρονόμησαν ελεύθεροι. Έτσι ήταν πάντα η Ρωμιοσύνη. Έτσι την κληρονομήσαμε κι έτσι θα την κρατήσουμε. Και καλύτερη ακόμα…".
"Κατηγορώ" για Χρυσή Αυγή
Στο πλαίσιο της ομιλίας του από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στη Χρυσή Αυγή και σε όλους τους νοσταλγούς του ναζισμού.
"Σήμερα δεν λείπουν σημάδια διχασμού. Εκείνων που κερδοσκοπούν πάνω στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Εκείνων που επαγγέλλονται την καταστροφή. Κι ας έχει αρχίσει να φαίνεται ότι αλλάζει η μοίρα αυτού του τόπου… Όπως κι εκείνων που ζωντανεύουν τους χειρότερους εφιάλτες του ελληνικού λαού, για να πουλήσουν… πατριωτισμό! Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι μεθαύριο γιορτάζουμε το όχι του ελληνικού λαού, στο φασισμό. Και το όχι αυτό στο φασισμό δεν είναι στιγμιαίο, είναι αιώνιο!" είπε ο κ. Σαμαράς.
Και πρόσθεσε: Δεν μπορούν κάποιοι, στο όνομα της ελληνικής πατρίδας, να νοσταλγούν τους χειρότερους δυνάστες του ελληνικού λαού, για να πουλήσουν 'ελληνικότητα'. Το λέω απ' αυτό εδώ το βήμα σε κάθε κατεύθυνση: Ο πατριωτισμός δεν είναι 'σημαία ευκαιρίας'. Είναι αρετή που, όπως συμβαίνει με όλες τις αρετές, πρώτα την πληρώνεις ακριβά κι ύστερα την επιδεικνύεις με υπερηφάνεια". Μήνυμα αισιοδοξίας προς τους Ελληνες έστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τονίζοντας ότι ο λαός πάντα ξεπερνούσε τις κρίσεις με ανδρεία, φρόνημα και αγάπη για την ελευθερία και την πρόοδο.