Να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην κατασκευή 4 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική αποφάσισε η κυβέρνηση, υπό την πίεση της Κομισιόν για εναρμόνιση με τις κοινοτικές οδηγίες και μπροστά στον κίνδυνο απώλειας εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ.
Να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην κατασκευή τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική αποφάσισε η κυβέρνηση, υπό την πίεση της Κομισιόν για εναρμόνιση της χώρας με τις κοινοτικές οδηγίες και μπροστά στον κίνδυνο απώλειας εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ.
Με στόχο την επίσπευση της υλοποίησης οι συναρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν την ένταξη 4 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική στη διαδικασία Σύμπραξης Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Συγκεκριμένα, αναμένεται να δημιουργηθούν 4 ολοκληρωμένοι χώροι επεξεργασίας απορριμμάτων σε
Φυλή
Λιόσια
Κερατέα και
Γραμματικό.
Οι χώροι θα έχουν δυναμικότητα διαχείρισης 1,3 εκατ. τόνων ετησίως, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας στη φάση της λειτουργίας και 1.200 στη φάση της κατασκευής.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία της σύμβασης θα αγγίξει τα 1,2 δισ. ευρώ.
Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013.
"Η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε για το θέμα και αποφάσισε θετικά. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε ταχύτατα τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, έτσι ώστε να έχουμε τέσσερις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής" δήλωσε ανακοινώνοντας τις αποφάσεις ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Αναφερόμενος στον στόχο της έγκαιρης απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός τόνισε: "Εάν δεν αυξήσουμε την ταχύτητα και αντί με 10 χιλιόμετρα δεν πάμε 200, δυστυχώς τα 350 εκατομμύρια θα χαθούν. Και λέω ότι θα χαθούν και οι υποδομές στην Αττική θα μείνουν πίσω. Και είναι η τελευταία ευκαιρία. Η καινούργια προγραμματική 2014-2020 δεν αναφέρεται σε υποδομές".
Οι συναρμόδιοι υπουργοί στηλίτευσαν τις οργανωμένες μειοψηφίες που, όπως τόνισαν, δημιουργούν δικαστικές εμπλοκές, ενώ προωθείται και διαδικασία fast-track στην απόδοση δικαιοσύνης με καθετοποίηση των διαδικασιών.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης επισήμανε σχετικά: "Να καθετοποιηθεί με κάποιο θεσμικό τρόπο η δικονομική διαδικασία και να επισπευστούν οι εκδικάσεις υποθέσεων, σε όποιο κλάδο δικαιοσύνης, σε όποιο δικαστήριο, είτε πρόκειται για Εφετείο είτε για Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε για Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα. Δηλαδή, ένα δικονομικό fast track. Διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί".
Με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ τρέχουν ήδη οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση άλλων έξι έργων διαχείρισης απορριμμάτων.