Όλες οι εκκρεμότητες με την τρόικα θα επιχειρήσει να κλείσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, ξεπερνώντας και το μεγαλύτερο εμπόδιο που είναι τα εργασιακά
Όλες οι εκκρεμότητες με την τρόικα θα επιχειρήσει να κλείσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, ξεπερνώντας και το μεγαλύτερο εμπόδιο που είναι τα εργασιακά. Η τελική διαπραγμάτευση θα τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνονται τα εξής θέματα:
Κατάργηση των τριετιών (νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου)
Μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης
Μείωση του χρόνου προαναγγελίας της καταγγελίας σύμβασης
Σε εκκρεμότητα είναι, επίσης, το σχέδιο αποχώρησης 2.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2012, σχέδιο που αφορά κυρίως επίορκους – ακατάλληλους υπαλλήλους, το προσωπικό των υπό κατάργηση – συγχώνευση Οργανισμών, καθώς και τις οργανικές θέσεις που θα καταργηθούν. Μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να συμφωνηθούν ακόμα τα φορολογικά μέτρα που θα ληφθούν με αναδρομική ισχύ όπως η κατάργηση φοροαπαλλαγών, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και οι αλλαγές στη φορολογία επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Στις ημέρες που ακολουθούν θα πρέπει να κλείσουν και οι εκκρεμότητες που χαρακτηρίζονται προαπαιτούμενα όπως:
Πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
Παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Στην ατζέντα της τελικής διαπραγμάτευσης θα είναι, επίσης, η κάλυψη του χρηματοδοτικού "κενού" λόγω της επιμήκυνσης. Με φόντο τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι αναζητείται συμβιβαστική λύση στο θέμα των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, με την εφαρμογή ενός πλαφόν στις 2.000 με 3.000 ευρώ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στη κρατική τηλεόραση σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν επώδυνες αποφάσεις, καθώς πρέπει να αποτραπεί πάσει θυσία η πλήρης κατάρρευση και τόνισε: "Είμαστε κοντά στο ζητούμενο , στον στόχο που είναι η εκταμίευση της δόσης. Δεν είναι οποιαδήποτε δόση είναι τα κρίσιμα χρήματα που χρειαζόμαστε για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Γιατί κακά τα ψέμματα έχουμε φτάσει στο σημείο 'do or die', τα ταμειακά μας διαθέσιμα, το είπε και ο πρωθυπουργός είναι μέχρι 16 Νοεμβρίου".
Το πρώτο κλειδί για την εκταμίευση της δόσης είναι η επίτευξη συμφωνίας στην Αθήνα, ενώ το πρώτο τεστ θα δοθεί στο τέλος της εβδομάδας στη συνεδρίαση του Euroworking Group με την παρουσία των επικεφαλής της τρόικας. Εάν όλα πάνε καλά θα πραγματοποιηθεί Eurogroup με τηλεδιάσκεψη έως το τέλος του μήνα για τη τελική έγκριση του πακέτου μέτρων, το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 11 Νοεμβρίου, όπως επίσης να έχει κατατεθεί και ο προϋπολογισμός, με την τρόικα να έχει ολοκληρώσει την Έκθεση Αξιολόγησης, έτσι ώστε στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου να ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση.
Κρίσιμο χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τον αγώνα δρόμου των επόμενων ημερών. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα Ημερησία του Σαββατοκύριακου τονίζει:
"Έχουμε καλύψει το 90% του δρόμου για να πάρουμε τη δόση. Θα ήταν τεράστια σπατάλη εθνικής προσπάθειας εάν τώρα αποτυγχάναμε. Πλησιάζουμε προς το τέλος και πρέπει να δώσουμε απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που έχουν μείνει ακόμα αναπάντητα".
Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ έκανε την εκτίμηση ότι η δόση θα φτάσει εντός του Νοεμβρίου. Ο Όλι Ρεν μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι "έχω την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθεί θετικά η αξιολόγηση της τρόικα. Και περιμένω αυτό να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, πριν τα μέσα Νοεμβρίου".
Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός, "αδειάζοντας" τον υπουργό Οικονομικών του, που είχε προβλέψει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εντός 6μήνου, και δήλωσε: "Δεν νομίζω ότι είναι καλό να κάνουμε υποθέσεις. Υπήρξε επίσημη δήλωση για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σύμφωνα με την οποία εάν εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις κι εάν αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα υπάρχει όντως προοπτική παραμονής στην ευρωζώνη. Εναπόκειται πλέον στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις."
Για "εργασιακό καθεστώς της πιο άγριας εκμετάλλευσης" κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, στην οποία αναφέρει:
"Αυτό που αξιώνουν εδώ και τώρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι το εργασιακό καθεστώς της πιο άγριας εκμετάλλευσης, των μισθών πείνας, της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας, που έχουν ήδη επιβάλλει για τους νέους εργαζόμενους, να επιβληθεί και τους παλιότερους εργαζόμενους. Αυτό προωθεί το ντόπιο κεφάλαιο μαζί με την τρόικα, αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ μ' αυτό συμφωνεί και η κυβέρνηση. Η συζήτηση και τα παζάρια τους αφορούν μόνο τον τρόπο και το χρόνο που θα προωθηθούν".