Μαζί με το πακέτο των μέτρων θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να κλείσει και όλες τις εκκρεμότητες με την τρόικα σε ο,τι αφορά στα φορολογικά.
Μαζί με το πακέτο των μέτρων θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να κλείσει και όλες τις εκκρεμότητες με την τρόικα σε ο,τι αφορά στα φορολογικά.
Ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε στο MEGA πως όλες οι διατάξεις για το φορολογικό σύστημα δεν αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης. Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει τη ψήφιση τεσσάρων νομοσχεδίων.
Το πρώτο θα αφορά στη κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, το δεύτερο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, το τρίτο τις αλλαγές στα ακίνητα με την καθιέρωση του ενιαίου τέλους, ενώ με το τέταρτο νομοσχέδιο δρομολογούνται οι αλλαγές στο ποινολογιο των εφοριών.
Για μισθωτούς και συνταξιούχους παραμένουν 8 τα κλιμάκια, στην κλίμακα φορολόγησης, με ενδεχόμενο αλλαγών στα δυο πρώτα έτσι ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα εισοδήματα. Καταργείται επίσης το αφορολόγητο των παιδιών, με αντικατάσταση από κάποιας μορφής επιδόματα με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ καταργούνται και οι φόρο-απαλλαγες με ενδεχόμενη εξαίρεση των ιατρικών δαπανών.
Την ίδια στιγμή, πολλοί δήμαρχοι ιδιαίτερα περιοχών που οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ετοιμάζουν παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να διευρυνθεί στο πλαίσιο του δυνατού, η βάση παροχής επιδομάτων σε ασθενείς οικονομικά ομάδες.
Αλλαγές έρχονται και στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς θεσπίζεται φορολογικός συντελεστής 28%, ενώ καταργείται πλήρως και το αφορολόγητο. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθιερώνεται όπως είναι γνωστό ο ενιαίος φόρος ακινήτων που περιλαμβάνει μόνο τον ΦΑΠ και το Ειδικό Τέλος που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Αναμένεται να θεσπισθεί αφορολόγητο 100.000 ευρώ – 150.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και μείωση κατά 50% του αφορολόγητου για τις γονικές παροχές. Επίσης στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί ο φόρος καταθέσεων στο 15% από 10% που είναι σήμερα.