Eνιαίο φόρο σε όλα τα ακίνητα σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από το 2013. Στόχος, ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ. "Πιάνει" κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, χωράφια και οικόπεδα, εντός και εκτός σχεδίου.
Νέο καθεστώς στη φορολογία των ακινήτων σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από το 2013, με στόχο το Δημόσιο να εισπράττει κάθε χρόνο έσοδα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η επεξεργασία των αλλαγών είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα.
Ο νέος φόρος θα είναι ενιαίος, θα αντικαθαστήσει τόσο το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που πληρώνεται μέσω ΔΕΗ όσο και τον Φ.Α.Π., και θα επιβληθεί όχι μόνο σε ιδιοκτήτες κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, αλλά θα "πιάνει" ακόμη αγροτεμάχια και οικόπεδα που βρίσκονται εντός και εκτός σχεδίου.
Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την εξαίρεση από τον νέο φόρο των ακινήτων των κατ' επάγγελμα αγροτών, κάτω όμως από ένα συγκεκριμένο όριο στρεμμάτων.
Για το αφορολόγητο όριο της ακίνητης περιουσίας εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια:
Είτε να μειωθεί το αφορολόγητο που ισχύει σήμερα για τον Φ.Α.Π. από τις 200.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ
Είτε να εφαρμοσθεί αφορολόγητο όριο μόνο για μια κατοικία φορολογούμενου, με πλαφόν αντικειμενικής αξίας και επιφάνειας.
Όσον αφορά τη νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του νέου φόρου, αναμένεται να έχει αρκετά κλιμάκια, ενώ οι συντελεστές ενδέχεται να ξεκινούν από 0,1% και να φθάνουν ακόμα και το 2% για μεγάλες περιουσίες.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς επισημαίνει ότι "ενιαίος φόρος στα ακινητα μπορει να υπάρξει μόνο εάν έχει απόλυτη καθολικότητα, ώστε κάθε είδους περιουσιακό στοιχείο να πληρώνει, αλλά και πάρα πολύ χαμηλό συντελεστή έτσι ώστε όλοι να μπορούν να πληρώσουν".
Ο πρόεδρος της Εθνικής Εθνικής Συνομοσπονδίας των Εμπόρων Βασίλης Κορκίδης σχολίασε πως "το φοροκυνηγητό στα ακίνητα αναζητά νέα έσοδα 3 δισ." και υπογράμμισε ότι οι έμποροι έχουν ζητήσει η ιδιοχρησιμοποιούμενη επαγγελματική στέγη να μην είναι μέσα σε αυτά τα σχέδια.