Δεκάδες είναι τα πολιτικά πρόσωπα που ελέγχει το ΣΔΟΕ, μετά από ανώνυμες καταγγελίες που έφτασαν στους οικονομικούς εισαγγελείς για τα περιουσιακά τους στοιχεία. Πάντως, οι εισαγγελείς λένε ότι δεν μπορούν να στείλουν ονόματα στη Βουλή, παρά μόνο αν διαπιστωθούν παράνομες πράξεις.
Δεκάδες είναι τα πολιτικά πρόσωπα που ελέγχει το ΣΔΟΕ, μετά από ανώνυμες καταγγελίες που έφτασαν στους οικονομικούς εισαγγελείς για υπουργούς και πρώην υπουργούς, βουλευτές και πρώην βουλευτές καθώς και για γενικούς γραμματείς.
Οι υποθέσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ είναι 32, δικαστικές πηγές ωστόσο διευκρινίζουν ότι τα αιρετά πρόσωπα που ελέγχονται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει θέμα αδικαιολόγητου πλουτισμού, δηλαδή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με το πόθεν έσχες, είναι περισσότερα.
Στις υποθέσεις αυτές έχουν πραγματοποιηθεί πολλές ανακριτικές πράξεις, όπως άνοιγμα λογαριασμών και έλεγχος πόθεν έσχες, αλλά καμία έρευνα δεν εχει φτάσει στο στάδιο της άσκησης ποινικών διώξεων.
Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής Αθανάσιος Νάκος ζήτησε να δοθούν τα ονόματα στην επιτροπή της Βουλής, αλλά ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης απάντησε αρνητικά, λέγοντάς του ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μόνο εάν διαπιστωθεί παράνομη πράξη, όπως για παράδειγμα ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή φοροδιαφυγή.
Στην επιστολή του ο κ. Πεπόνης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όλες οι περιπτώσεις τελούν υπό εκκρεμότητα "ευρισκομένου υπό εξελίξει ελέγχου και δεν δύναται a priori να γίνει λόγος για παράνομη δραστηριότητα των ελεγχομένων, εν συνδρομή της οποίας και μόνο θα επιβάλλετο και θα ετύγχανε σύννομη η περί ης πρόκειται διαβίβαση".
Μεταξύ των προσώπων που ελέγχονται είναι μεταξύ άλλων και:
Πρώην επικεφαλής οικονομικού υπουργείου και η σύζυγός του
Πρώην αναπληρωτής υπουργός οικονομικού υπουργείου που εκλεγόταν σε επαρχιακό νομό
Γυναίκα βουλευτής και ο επιχειρηματίας σύζυγός της που ελέγχεται για φοροδιαφυγή
Γνωστός πολιτικός που διετέλεσε υπουργός σε δύο υπουργεία.
Τα ονόματα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ διαβιβάστηκαν στους οικονομικούς εισαγγελείς, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, του αντιεισαγγελέα Νίκου Παντελή και τους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των υποθέσεων που βρίσκονται αναμεμειγμένα πολιτικά πρόσωπα, που πάντως δεν προέρχονται μόνο από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.
Τους οικονομικούς εισαγγελείς επισκέφθηκαν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Κουρουμπλής και ζητούν την παρέμβασή τους στις περιπτώσεις αδήλωτων ελληνικών καταθέσεων στο εξωτερικό, καθώς και να διερευνηθούν τα cd με τις λίστες που βρίσκονται στην κατοχή γερμανικών αρχών και φέρεται να περιέχουν ελληνικά ονόματα με καταθέσεις στο εξωτερικό που δεν έχουν δηλωθεί.
Στο μεταξύ ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης επανέρχεται και ζητάει περισσότερες διευκρινίσεις, με ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών. Ειδικότερα, ο κ. Τσούκαλης ζητά να πληροφορηθεί "πότε ξεκίνησαν οι έρευνες για τις υποθέσεις των 32 πολιτικών προσώπων, σε ποια φάση βρίσκονται και πότε αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματά τους;".