Στην αποδέσμευση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχουν εναποθέσει οι περισσότεροι μικροεπιχειρηματίες τις ελπίδες τους, καθώς καθημερινά βρίσκονται με τον κίνδυνο του λουκέτου.
Στην αποδέσμευση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχουν εναποθέσει οι περισσότεροι μικροεπιχειρηματίες τις ελπίδες τους, καθώς καθημερινά βρίσκονται με τον κίνδυνο του λουκέτου. Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν ήδη φόβους ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα αποκλειστεί και πάλι από την… πολύτιμη χρηματοδότηση καθώς δεν θα πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Η συμφωνία που υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΤΕπ προβλέπει την αποδέσμευση από το Νοέμβριο κονδυλίων ύψους 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 440 θα φτάσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τ' άλλα 310 σε δάνεια προς την ΔΕΗ, το Μετρό και τον Οργανισμό σχολικών κτιρίων. Ενώ 1 δισ. ευρώ θα διοχετευθεί σταδιακά μέσω εργαλείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ενδεικτικά της απουσίας ρευστότητας στην αγορά είναι και τα στοιχεία για την ροή δανειοδοτήσεων, καθώς το 2011 το ποσό των δανείων που έφτασε από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις ήταν μειωμένο κατά 1,7 δισ., ενώ στο επτάμηνο του 2012 καταγράφεται περαιτέρω μείωση 3,34 δισ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2009 τα δάνεια που δόθηκαν συνολικά σε επιχειρήσεις έφταναν τα 133 δισ. ευρώ, ποσό που μειώθηκε στα 112 δισ. τον Ιούλιο του 2012. Έτσι συνολικά από την αγορά λείπουν 21 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, με αλματώδη ρυθμό αυξάνονται και οι επισφάλειες των επιχειρήσεων που από το 5 % έφτασαν το 20% ενώ και οι ακάλυπτες επιταγές από τα 3, 2 δισ. ευρώ που έφταναν το 2009, τον Αύγουστο έφτασαν το 1 δισ. ευρώ καθώς δεν αποτελούν πλέον αξιόπιστο μέσο συναλλαγής.
Τροχοπέδη και για την πορεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ είναι η απουσία ρευστότητας στην αγορά, καθώς από το σύνολο της χρηματοδότησης για την περίοδο 2007- 2013 που φτάνει τα 24,3 δισ. έχουν απορροφηθεί μόλις τα 9,2, δηλαδή το 38%.