"Γεύση" από τα μέτρα των 11,5 δισ. έδωσε ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του από τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Είπε ότι θα υπάρξουν επώδυνες περικοπές γιατί δεν γίνεται αλλιώς, δεσμεύθηκε όμως πως θα είναι οι τελευταίες. Δήλωσε ακόμη πως γίνεται προσπάθεια να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα που είναι από τη φύση τους άδικα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ένστολους.
"Γεύση" από τα μέτρα των 11,5 δισ. που πρόκειται να ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα έδωσε ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του από τη Θεσσαλονίκη όπου τέλεσε τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.
"Μέσα σε αυτά που κόβονται είναι και εισοδήματα που δεν έπρεπε καν να αγγιχτούν. Μέχρι τελευταία στιγμή προσπαθούμε αυτές τις επώδυνες περικοπές, αλλά κάποιες θα υπάρξουν γιατί δεν γίνεται αλλιώς" επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς.
Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι "αυτές είναι οι τελευταίες περικοπές" και ότι γίνεται προσπάθεια να μην είναι οριζόντιες, που είναι -όπως είπε- άδικες από τη φύση τους και ότι θα είναι προσωρινές. Μόλις ανακάμψει η οικονομία, οι άδικες περικοπές θα ξεκινήσουν σιγά-σιγά να αποκαθίστανται, σημείωσε λέγοντας πάντως πως δεν μπορεί να πει ποιες, πότε και πώς θα αποκατασταθούν, αλλά πως όταν μπει η χώρα σε τροχιά αναπτυξιακή η αρχή θα γίνει από τους πιο αδικημένους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους πολύτεκνους και τα πιο δοκιμαζόμενα στρώματα της μεσαίας τάξης.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στους ένστολους, για τους οποίους είπε ότι έγινε έτσι και αλλιώς προσπάθεια για να μειωθούν στο ελάχιστο οι απώλειες που θα έχουν, ενώ προανήγγειλε ότι τα 6 επιδόματα επικινδυνότητας δεν θα πειραχτούν.
Ξεκαθαρίζοντας από την αρχή της ομιλίας του ότι θα πει αλήθειες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη και πως δόθηκε και δίνεται μάχη για να αποτραπεί μια τέτοια καταστροφική -όπως τη χαρακτήρισε- εξέλιξη.
Όπως ανέφερε, για να γίνει αυτό έπρεπε να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας, κάτι που περνά μέσα από την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με ταχείς ρυθμούς. "Εφαρμόζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που μακροπρόθεσμα θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά μας, εφαρμόζουμε τις περικοπές δαπανών που είχε δεσμευθεί η χώρα για να μειώσει το χρέος της, δηλαδή την περικοπή του ελλείμματος με τα γνωστά 11,5 δισ." σημείωσε.
Και σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του τόνισε: "Αν δεν προχωρούσαμε τώρα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και υποχρεωνόμασταν να επιστρέψουμε στη δραχμή, η κατάσταση θα επιδεινωνόταν πολύ για πολλές δεκαετίες και για όλους".
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι πολλές από τις μειώσεις δαπανών έπρεπε ούτως ή άλλως να γίνουν γιατί "μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί να ζει με δανεικά" και ανέφερε ότι μέσα σε αυτά που κόπηκαν υπήρξαν και απίστευτες σπατάλες, κάνοντας αναφορά σε συντάξεις και επιδόματα – μαϊμού.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μέσα σε λίγους μήνες έγιναν όσα δεν έχουν γίνει επί χρόνια και είπε πως για πρώτη φορά θα υπάρξουν ταυτόχρονα με τις περικοπές και μέτρα ανάκαμψης, που θα είναι μάλιστα μεγαλύτερης κλίμακας από τις μειώσεις.
Χαρακτήρισε την ανεργία ως τον μεγαλύτερο εχθρό και την καταπολέμησή της ως ύψιστη προτεραιότητα. Ως εθνικές προτεραιότητες, ο πρωθυπουργός όρισε ακόμη την ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας και κυρίως την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, κάτι που όπως είπε θα προστατεύσει και τις θέσεις εργασίας.
Ανέφερε πως μόλις πάρουμε επόμενη δόση, υπό την προϋπόθεση -όπως σημείωσε- ότι η έκθεση της τρόικας θα είναι θετική, θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα αρχίσει να υπάρχει ξανά ρευστότητα για επιχειρήσεις, έργα νοικοκυριά. Δεσμεύθηκε ακόμη ότι μόλις πάρουμε την επόμενη δόση, θα επιστραφεί το μεγαλύτερο τμήμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και θα δοθεί ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ετοιμάζεται σχετική ρύθμιση.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός μίλησε για φρένο στην αυθαιρεσία ορισμένων συντεχνιών, με αναφορά στη Χαλυβουργία, για χτύπημα κατά της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής, τις οποίες χαρακτήρισε ως δύο μεγάλα σκάνδαλα και για καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με κάθε τρόπο.
Μίλησε, επίσης, για ενιαίο φόρο στα ακίνητα και για στήριξη των εξαγωγών. Δήλωσε αποφασισμένος να βάλει στην άκρη τα εμπόδια για να προχωρήσει ο συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο, ενώ ανέφερε πως δίνεται μάχη για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. "Θέτουμε συνεχώς το θέμα αυτό στην πρώτη γραμμή και επιμένουμε και τώρα πιστεύουμε ότι έχουν αρχίσει και το ακούνε" είπε.
Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι μια φορά το μήνα, σε συστηματική βάση, θα έχει συναντήσεις με επιμελητήρια και φορείς οικονομίας, ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, "χωρίς να υπάρχει από κανέναν το γυάλινο περιβάλλον, από κοντά την πιάτσα χωρίς περιττές θεωρίες", όπως ανέφερε.
Παράλληλα, είπε ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. "Οι λαθρομετανάστες εξάγουν συνάλλαγμα από την Ελλάδα προς χώρες εκτός ευρώ. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται. Δεν μπορεί να εξάγουν νόμιμα συνάλλαγμα από παράνομη εργασία. Αυτό θα ελεγχθεί και θα φορολογηθεί. Δεν μπορεί να κυνηγάμε τους νόμιμα εργαζόμενους για το τελευταίο ευρώ και οι παράνομοι να είναι τελείως ανεξέλεγκτοι" δήλωσε.
Αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι, είπε πως δείχνει ακόμη ότι η λύση για κάθε σύγχρονη χώρα της Ευρώπης βρίσκεται μέσα στο ευρώ, φτάνει να φανούμε εμείς συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας και να ανακτήσουμε την αξιοπιστίας μας.
Κάνοντας έμμεση αναφορά στην απόφασή του να μην δώσει εφέτος την καθιερωμένη ομιλία και συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο κ. Σαμαράς είπε: "Δεν ήρθα εδώ να εξαγγείλω, όπως γίνεται συνήθως, εκείνα που έχουν ήδη εξαγγελθεί και πολλές φορές δεν γίνονταν ποτέ, ήρθα για να σας πω ότι δίνουμε στη Βόρεια Ελλάδα τα εργαλεία για να απελευθερώσει τον περίφημο δυναμισμό της και να πρωταγωνιστήσει σε όλη την ευρύτερη περιοχή και να συμπαρασύρει και την υπόλοιπη ελληνική οικονομία".
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τις επόμενες 6 εβδομάδες θα κριθούν πολλά λέγοντας πως "είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε". "Κάθε σχέδιο χρειάζεται δύο πράγματα. Ένα λαό ενωμένο να το στηρίζει. Και ένα όραμα να τον εμπνέει" τόνισε και κάλεσε τον λαό να παραμείνει ενωμένος. "Μένοντας ενωμένοι –είπε- σε δύο χρόνια η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική από την τωρινή. Δεν θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Αλλά θα φαίνεται πια καθαρά το φώς στην άκρη του τούνελ".
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς μίλησε για το εκτός συνόρων "λόμπι της δραχμής", με το οποίο "υπάρχουν τις τελευταίες μέρες ενδείξεις ότι η μάχη κερδίζεται", αλλά και για το εντός Ελλάδας "λόμπι της δραχμής" με το οποίο πρέπει τώρα να κερδηθεί η μάχη, βάζοντας στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει. Οξεία ήταν η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.