Σίγουρος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και την επόμενη χρονιά δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, αποκλείοντας ωστόσο ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για τη χώρα μας. Για μία ακόμη φορά, ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε στην έκθεση της τρόικα και στα αποτελέσματά της για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης.
Νέο μήνυμα έστειλε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε, που δήλωσε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και την επόμενη χρονιά, αποκλείοντας ωστόσο ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για τη χώρα μας.
Μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Βαυαρίας, στο Inforadio, ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε ρωτήθηκε για το εάν θα συνεχίσει να υπάρχει η Ευρωζώνη με το σημερινό σχήμα, στο οποίο περιλαμβάνεται η Ελλάδα, και απάντησε "ασφαλώς" καταδικάζοντας τις εικασίες περί του αντιθέτου.
Φυσικά και με τα 17 μέλη της θα υπάρχει η Ευρωζώνη και το 2013, είπε και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι αυτές οι εικασίες περί εξόδου της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν οδηγούν πουθενά, δεν οδηγούν στους στόχους που έχουν τεθεί. Η Ελλάδα έχει να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρύθμισης, επισήμανε.
Ταυτόχρονα, ο Γερμανός υπουργός δεν άφησε κανένα περιθώριο για πρόσθετη στήριξη στην Ελλάδα πέραν των όσων ήδη έχουν συμφωνηθεί. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε κανένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ήδη έχουν γίνει πολλά για αυτή τη χώρα, επισήμανε χαρακτηριστικά.
Για μία ακόμη φορά, ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε στην έκθεση της τρόικα και στα αποτελέσματά της για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, ενώ εκτίμησε ότι την επόμενη χρονιά θα μειωθεί η νευρικότητα στις χρηματαγορές.
Οι δηλώσεις αυτές του κ. Σόιμπλε έρχονται ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μια συνάντηση στην οποία αναφέρονται σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ, εστιάζοντας στη σύσταση της του Γερμανού υπουργού προς την ελληνική πλευρά να τηρήσει όλα εκείνα για τα οποία έχει δεσμευθεί.
Για σκληρές διαπραγματεύσεις προειδοποιεί, εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος στέλνει νέο μήνυμα πως η βοήθεια στην Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος. "Θα πρέπει -σημειώνει ο Γκίντο Βεστερβέλε- να ειπωθεί στους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ότι η βοήθεια δεν είναι μονόδρομος, αλλά προϋποθέτει ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές".
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον ο' Κόνορ αρνήθηκε να σχολιάσει το ηλεκτρονικό μήνυμα της τρόικας για τα εργασιακά, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις. "Η διαδικασία μεταρρυθμίσεων αφορά αρκετούς τομείς, όπως τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι από από τις πιο σημαντικές κι είναι ένας απ' τους τομείς όπου έχει σημειωθεί πολύ σημαντική πρόοδος. Σε ό,τι αφορά την αποστολή αξιολόγησης, είναι σε εξέλιξη και θα συζητηθούν όλα αυτά τα σημεία μαζί με την ελληνική κυβέρνηση" σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, λίγες ημέρες πριν επισκεφθεί την Ελλάδα, εξήρε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια αναφερόμενος σε 150 επαγγέλματα που έχουν ανοίξει, ενώ αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα του Αντώνη Σαμαρά.
"Αργότερα εντός της εβδομάδας θα συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Σαμαρά και τον πρωθυπουργό Μόντι. Όσο και να διαφέρει η κατάστασή τους, είναι όλοι αποφασισμένοι να κατευθύνουν τις χώρες τους σε πιο ασφαλή νερά. Η Πορτογαλία τα πάει καλά και η Ιρλανδία είναι στο σωστό δρόμο. Βεβαίως, και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη συνεχίζουν τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία τους. Και πρέπει να το κάνουν" επισήμανε ο κ. Ρομπάι.
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιέζουν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2012 δείχνουν νέα απώλεια της ανταγωνιστικότητας για τη χώρα μας, που κατατάσσεται στην 96η θέση, σε σύνολο 144 χωρών.