Θετικά αποτιμά η ελληνική πλευρά το δίωρο ραντεβού Στουρνάρα - Σόιμπλε στο Βερολίνο, έστω κι αν το μήνυμα που έστειλε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήταν πως η πλήρης υλοποίηση των συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ.
Θετικά αποτιμά η ελληνική πλευρά το ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με τον Βόλφκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, που διήρκεσε δύο ολόκληρες ώρες, έστω κι αν το μήνυμα που έστειλε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήταν πως για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πλήρης υλοποίηση των συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φέρεται να μετέφερε στον Γερμανό ομόλογό του τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά για την πιστή τήρηση των δεσμεύσεων, χωρίς -όπως επισημάνθηκε- να υπολογιστούν το πολιτικό και κοινωνικό κόστος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε και στη μεγάλη ύφεση που "στραγγαλίζει" την ελληνική οικονομία και υπολογίζεται στο 7% εφέτος και στο 3% το 2013, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν υπάρξουν αναπτυξιακές βελτιώσεις, θα πριονίζεται το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και θέτοντας εμμέσως το ζήτημα της χρονικής επιμήκυνσης του προγράμματος.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση, στέλνει το μήνυμα ότι η Αθήνα θα πρέπει να πείσει στην πράξη ότι θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με το δεύτερο μνημόνιο. "Το πιο σημαντικό είναι η Ελλάδα να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το υπογράμμισε στον ομόλογό του για μία ακόμη φορά" αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
Και από τις δύο πλευρές επισημαίνεται ότι η συνάντηση έγινε σε φιλική ατμόσφαιρα και πνεύμα συνεργασίας, ενώ όπως αναφέρει το γερμανικό υπουργείο, η έκθεση προόδου της Ελλάδας θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση για εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα θα ληφθεί με βάση το πόρισμα της τρόικας.
Την έκθεση της τρόικας και τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου έδειξε ως χρονικό ορόσημο για περαιτέρω αποφάσεις και ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος στις δηλώσεις που έκανε μετά τις επαφές με τον Μάριο Μόντι στη Ρώμη τόνισε ότι "πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ" και τάχθηκε έμμεσα υπέρ της χρονικής επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό όρους.
Η σοβαρότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή δηλώσεις, ανέφερε μέσω των συνεργατών του ο κ. Στουρνάρας, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν ξανά στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του Eurogroup που θα γίνει στη Λευκωσία στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ θα προγραμματιστεί νέα διμερής συνάντηση μετά την έκθεση της τρόικα.
Στο Βερολίνο, ο Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε και με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, με τον οποίο συζήτησε -μεταξύ άλλων- για την ανάγκη να σταματήσουν οι εμπρηστικές δηλώσεις κυρίως από Γερμανούς πολιτικούς, που μιλούν καθημερινά για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς υπονομεύουν κάθε προσπάθεια αποκρατικοποιήσεων και προσέλκυσης επενδύσεων.
Το μήνυμα φαίνεται πως έχει ληφθεί από τη γερμανική κυβέρνηση, με τον κ. Βεστερβέλε να ασκεί κριτική σε εκπροσώπους των Χριστιανοκοινωνιστών και των Φιλελευθέρων, ζητώντας τους να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δηλώνει στη "Frankfurter Rundschau": "Η πολιτική μας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της αλληλεγγύης και του προσανατολισμού στην ανάπτυξη, δίνει τις σωστές απαντήσεις. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί προκειμένου να μην βλάπτουμε, με δηλώσεις που υποκινούνται από κομματική τακτική, το κύρος μας στην Ευρώπη και στον κόσμο".
Ο Φίλιπ Ρέσλερ, πάντως, επανήλθε και σήμερα μέσω της εφημερίδας "Handelsblatt" και τόνισε: "Τώρα πρέπει και η Ελλάδα να αποφασίσει εάν το κράτος και η κοινωνία είναι πραγματικά έτοιμες για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Κεντρικό σήμείο είναι ένα απλούστερο φορολογικό σύστημα και μια ορατή πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις. Το ευρώ δεν επιτρέπεται να αποτύχει εξαιτίας της Ελλάδας. Δεν θα υπάρξιε παροχή χωρίς αντιπαροχή".
Εν τω μεταξύ, το κύριο άρθρο της ίδιας εφημερίδας αναφέρει σήμερα ότι η κ. Μέρκελ και ο Β. Σόιμπλε έχουν αποφασίσει να σώσουν την Ελλάδα γιατί οι πιέσεις διεθνώς είναι πολύ μεγάλες προς τη Γερμανία. Τονίζει επίσης ότι η Γερμανία φοβάται ότι θα είναι πολύ μεγάλη η ζημιά από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η οποία όχι μόνο θα προκαλούσε τυχόν οικονομική κρίση αλλά και όλες οι δυνάμεις του πλανήτη θα έριχναν το βάρος στην Γερμανία. Η Γερμανία, σημειώνει το άρθρο, αναζητά τρόπους να βοηθήσει την Ελλάδα, χωρίς όμως να περάσουν τα όποια μέτρα βοήθειας προς την Ελλάδα ή την Ισπανία από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Στην Αθήνα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν με αυστηρά και καυστικά σχόλια για τις επαφές του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στο Βερολίνο.