Σε θέσεις μάχης βρίσκονται όσοι αναμένεται να θιγούν από τις επικείμενες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, με τα σώματα ασφαλείας να μπαίνουν από αύριο στον χορό των κινητοποιήσεων με ένστολες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σε θέσεις μάχης βρίσκονται όσοι αναμένεται να θιγούν από τις επικείμενες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, με τα σώματα ασφαλείας να μπαίνουν από αύριο στον χορό των κινητοποιήσεων με ένστολες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ζήτησαν από τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα, ενώ ξεκαθάρισαν ότι δεν θα λειτουργήσουν ως μηχανισμός καταστολής σε ενδεχόμενες κινητοποιήσεις άλλων εργαζομένων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Μην διανοηθούν να μας γυρίσουν σε άλλες εποχές για χρησιμοποίησή μας ως κατασταλτικούς μηχανισμούς στους διεκδικητικούς αγώνες των άλλων εργαζομένων. Θα συμπορευτούμε μαζί με τους άλλους εργαζόμενους".
Οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας ξεπερνούν τις 50.000 και οι όποιες περικοπές των μισθών τους φαίνεται ότι θα κινηθούν μεσοσταθμικά στο 5% . Γίνεται ωστόσο προσπάθεια να μην κοπούν τα επιδόματα των μάχιμων.
"Πρέπει να αντιληφθεί κανείς καλά ότι με 680 ευρώ μισθό δεν μπορεί να μετακινείται το στέλεχος των Σωμάτων Ασφαλείας σε όλη τη χώρα. Μακρυά από τα σπίτια του, πληρώνοντας ενοίκια", δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λιμενικών, Γιώργος Δριβάκος.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται μέχρι ώρας η κυβέρνηση, τις μεγαλύτερες μειώσεις φαίνεται ότι θα υποστούν δικαστές και πανεπιστημιακοί. Οι δικαστές, οι οποίοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά 38% από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, αντιδρούν σε περαιτέρω περικοπές δηλώνοντας ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις, ενώ οι πανεπιστημιακοί, οι οποίοι έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 25% τα τρία τελευταία χρόνια, λένε ότι δεν αντέχουν να συμμετέχουν περισσότερο.
"Δεν θα είμαι από εκείνους που θα υπερθεματίσουν αλλά δεν μπορώ να εμποδίσω την έκφραση των συναδέλφων και ακόμα και με δυναμικότερες εκδηλώσεις από τις συνήθεις", δήλωσε ο Γιώργος Φαλτσέτος, πρόεδρος Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.
Από την πλευρά της η γγ της ΠΟΣΔΕΠ, Ευγενία Μπουρνόβα, τόνισε: "Δεν μπορεί μια κοινωνία που προετοιμάζεται για το όταν θα βγει από την κρίση, να μην προετοιμάζεται να έχει μορφωμένους ανθρώπους. Η κοινωνία χρειάζεται την ασφάλεια βεβαίως, αλλά χρειάζεται την υγεία και την Παιδεία".
Οι πληροφορίες για νέες μισθολογικές μειώσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς από 8% έως 12% έχουν αναστατώσει τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος ετοιμάζεται για δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως λένε όμως όχι σε βάρος των νοσηλευομένων.