Βαρύ είναι το κλίμα που διαμορφώνεται -κυρίως στη Γερμανία- εν όψει των κρίσιμων επαφών Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ. Είναι εμφανές ότι το ελληνικό θέμα κυριαρχεί στην εσωτερική πολιτική ατζέντα στη Γερμανία, καθώς η χώρα έχει εισέλθει για τα καλά στην προεκλογική περίοδο. Σκληροί Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές και Φιλελεύθεροι, ηπιότεροι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.
Βαρύ είναι το κλίμα που διαμορφώνεται -κυρίως στη Γερμανία- εν όψει των κρίσιμων επαφών που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο και στο Παρίσι με τους κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ.
Είναι εμφανές ότι το ελληνικό θέμα κυριαρχεί στην εσωτερική πολιτική ατζέντα στη Γερμανία, κυρίως στις δηλώσεις ηγετών και στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς η χώρα έχει εισέλθει για τα καλά στην προεκλογική περίοδο. Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές και Φιλελεύθεροι διατυπώνουν σκληρές θέσεις, ενώ πιο διαλλακτικοί εμφανίζονται -προς στιγμήν τουλάχιστον- οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.
Στον απόηχο του δημοσιεύματος των "Financial Times" για το ελληνικό σχέδιο περί διετούς επιμήκυνσης, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε σήμερα, από τον Καναδά όπου βρίσκεται, ότι πρώτα από όλα πρέπει να ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας.
"Έχουμε διάφορους τομείς στους οποίους εργαζόμαστε σε σχέση με τα προβλήματα στην Ευρωζώνη. Από τη μια είναι το θέμα της έκθεσης της τρόικα για την Ελλάδα, την οποία πρέπει να περιμένουμε. Από την άλλη είναι το θέμα τι αποφάσεις πρέπει να λάβουμε για τρέχοντα προγράμματα διάσωσης" δήλωσε η κ. Μέρκελ.
Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε βασικές αρχές, θα μπορούσαμε ωστόσο να συζητήσουμε ίσως κάποια επιμέρους στοιχεία, δήλωσε από την πλευρά του το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών και υπεύθυνος για θέματα προϋπολογισμού.
Από την άλλη, "πάγο" στις συζητήσεις για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα επιχείρησε να βάλει εκ νέου ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ σημειώνοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.
"Δεν μπορούν να γίνουν υποχωρήσεις στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις διότι χωρίς αυτές δεν θα υπάρξει ποτέ ανάπτυξη στην Ελλάδα και χωρίς ανάπτυξη, (οι συνάδελφοι) δεν θα καταφέρουν να βγουν μόνοι τους από την κρίση χρέους. Η Μέρκελ έδινε πάντα βάρος στην ίδια φιλοσοφία: Να κάνουν λιτότητα και περικοπές. Η εμπειρία, όμως, δείχνει πως ούτε τα χρέη μειώνονται ούτε συμβαίνει κάτι θετικό από οικονομικής άποψης σε αυτές τις χώρες" δήλωσε ο κ. Ρέσλερ.
Στην ίδια σκληρή γραμμή κινήθηκε και ο γενικός γραμματέας των Φιλελευθέρων Πάτρικ Ντέρινγκ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αθέτηση συμφωνιών που ήδη έχουν υπογραφεί.
Όσο για τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, το στέλεχός τους Στέφεν Μίλερ σημείωσε: "Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή καμία πιθανότητα να δώσουμε στους Έλληνες μία ακόμη χρονική πράταση προκειμένου να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Δεν βλέπω η Αθήνα να έχει τη θέληση να τηρήσει τις συμφωνίες με τους δανειστές της".
Τη δική του απάντηση στις θέσεις αυτές δίνει ο πρώην Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, με μπαράζ συνεντεύξεων κυρίως στα κρατικά μέσα, όπου τονίζει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα και δεν διστάζει να κατηγορήσει ανοιχτά τον Φίλιπ Ρέσλερ ότι προσαθεί να σώσει την πολιτική του καριέρα με επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας και ζητά από την Άγκελα Μέρκελ… να τον μαζέψει!
Και ο γερμανικός Τύπος
Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει σε μερίδα των πολιτών αλλά και του πολιτικού κόσμου στη Γερμανία είναι το νέο δημοσίευμα του περιοδικού "Spiegel", το οποίο υποστηρίζει ότι αφού η Ελλάδα απογοήτευσε για πολλοστή φορά τους δανειστές της, θα καταφέρει να απελευθερωθεί από τα χρέη της μόνο εάν χρεοκοπήσει.
Το περιοδικό ασκεί μάλιστα δριμεία κριτική στη πολιτική λιτότητας που επιδείνωσε την κρίση στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι εάν η Άγκελα Μέρκελ εμφανιζόταν στο γερμανικό Κοινοβούλιο για να ζητήσει τρίτο πακέτο για τη χώρα μας, οι κυβερνητικοί εταίροι της θα τη κυνηγούσαν έξω από το κτίριο!
"Αν ο στόχος της Μέρκελ και των συμμάχων της ήταν να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, τότε απέτυχαν. Το μόνο που κατάφεραν τα μέτρα λιτότητας ήταν να επιδεινώσουν την κρίση και να αυξήσουν το χρέος" σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.