Ένα βήμα πριν το επίσημο αίτημα για συνολική διάσωση της οικονομίας της δείχνει να βρίσκεται η Ισπανία, εκτός των 100 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί για τη διάσωση των τραπεζών της. Ο Μαριάνο Ραχόι ξεκινά τις επόμενες ημέρες μπαράζ συναντήσεων με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ ο Όλι Ρεν εκτίμησε σήμερα ότι η Μαδρίτη προσεγγίζει με ανοιχτό μυαλό την πιθανότητα.
Ένα βήμα πριν το επίσημο αίτημα για συνολική διάσωση της οικονομίας της δείχνει να βρίσκεται η Ισπανία, εκτός των 100 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί για τη διάσωση των τραπεζών της.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ξεκινά τις επόμενες ημέρες μπαράζ συναντήσεων με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ ο Όλι Ρεν εκτίμησε σήμερα ότι η Μαδρίτη προσεγγίζει με ανοιχτό μυαλό την πιθανότητα και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα είπε χαρακτηριστικά: "Εμείς θα δράσουμε σε περίπτωση που υπάρχει αίτημα από κράτος-μέλος. Αντιλαμβάνομαι ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει ανοιχτό μυαλό για το θέμα, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση".
Παράλληλα, ο Όλι Ρεν εκτίμησε ότι η αντιμετώπιση των αγορών προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες δεν είναι φυσιολογική και δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις ανισορροπίες που δημιουργούνται στην αγορά ομολόγων, λέγοντας: "Έχουμε ακόμη πολύ μεγάλες ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή οικονομία και τα ομόλογα με αρνητική απόδοση δεν είναι υγιές φαινόμενο. Δεν ωφελούν τη Γερμανία, τη Φινλανδία ή το Βέλγιο, διότι είναι μια ένδειξη ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν πηγαίνει καλά".
Ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι θα έχει τις επόμενες ημέρες μπαράζ συναντήσεων με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση της κρίσης χρέους. Στις 6 Σεπτεμβρίου θα υποδεχτεί στη Μαδρίτη τη Μέρκελ, στις 11 του ίδου μήνα το Φινλανδό πρωθυπουργό, λίγες μέρες μετά θα δει στη Ρώμη τον Μάριο Μόντι, ενώ συνάντηση θα έχει και με το Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Με δήλωση που έκανε χθες, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον βασιλιά Χουάν Κάρλος, ο Ισπανός πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας του στους ευρωμηχανισμούς, ενώ ανακοίνωσε ευνοϊκή ρύθμιση για τη στήριξη των ανέργων στη χώρα.
Τα σκληρά μέτρα λιτότητας οδηγούν στα άκρα και την Πορτογαλία, μία ημέρα μετά την απεργία των λιμενεργατών που άφησε κλειστά τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Με την ανεργία να βρίσκεται στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 15%, οι λιμενεργάτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τα νέα μέτρα που σκοπεύει να υιοθετήσει η κυβέρνηση για την απελευθέρωση των συνθηκών εργασίας ώστε η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική.