Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω απο την Ευρώπη, καθως τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat δείχνουν ότι η Ευρωζώνη βυθίζεται σταδιακά στην ύφεση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2012 συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, που είχε παραμείνει στάσιμο.
Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω απο την Ευρώπη, καθως τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat δείχνουν ότι η Ευρωζώνη βυθίζεται σταδιακά στην ύφεση. Το κλίμα στην Ευρωζώνη δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την Αθήνα, που σήμερα κατάφερε μεν να δανειστεί, ώστε να αποπληρώσει το ομόλογο που λήγει εντός του Αυγούστου, αλλά δανείστηκε ακριβά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2012 συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, που είχε παραμείνει στάσιμο.
Σε περίπτωση που και στο τρίτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνωθεί, τότε η περιοχή θα μπει και τεχνικά σε ύφεση.
Ήδη, σύμφωνα με τη Eurostat, έξι χώρες βρίσκονται σε ύφεση, ανάμεσά τους:
Η Ισπανία με πτώση του ΑΕΠ κατά 0,4%
Η Ιταλία με πτώση 0,7%
Η Πορτογαλία με πτώση 1,2%
Η Κύπρος με πτώση 0,8%.
Σε ύφεση και ισχυρές οικονομίες, όπως η Φινλανδία της οποίας το ΑΕΠ υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο κατά 1%, ενώ αναμένονται τα στοιχεία για την Ιρλανδία.
Οικονομίες οπως η γαλλική παρουσιάζουν μηδενική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η δε "ατμομηχανή" της Ευρωζώνης, η γερμανική οικονομία δείχνει σημάδια επιβράδυνσης στο 0,3%, ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, εν μέσω ανησυχιών ότι η γερμανική οικονομία θα επηρεαστεί από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ράιαν Χιθ εμφανίστηκε καθησυχαστικός υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία είναι τα αναμενόμενα. "Τα νούμερα -είπε- ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις της Κομισιόν. Επομένως, δεν υπάρχει καμία έκπληξη. Επρόκειτο μόνο για μια πρώτη εκτίμηση. Θα ξέρουμε ακριβώς ποια είναι τα νούμερα στις 6 Σεπτεμβρίου. Δεν θέλω να κάνω εικασίες για το τι συμβαίνει στο τρίτο τρίμηνο, αλλά ίσως να μη δούμε τα ίδια ασυνήθιστα νούμερα".
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως "είναι περίπλοκο" να σχολιάσει "ποσοστά που δεν είναι εξαιρετικά", προσθέτοντας πως αυτό που διαπιστώνει από την άλλη "είναι ότι η Γαλλία δεν είναι σε ύφεση ".
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον βασιλιά Χουάν Κάρλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα συνολικά στους ευρωμηχανισμούς.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος των Οικονομικών, Όλι Ρεν, με άρθρο του στη "WSJ", αποκαλύπτει ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει σχέδιο για ισχυρότερο ευρώ και υπογραμμίζει ότι θα συζητηθεί η αμοιβαιοποίηση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης και η δημοσιονομική ενοποίηση. Ο επιτροπος επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή της 13χρονης ιστορίας και κάνει έκκληση στις ΗΠΑ αντί να ασκούν κριτική να εργαστούν μαζί με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Καραδοκούν οι κερδοσκόποι
Πάντως, με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη να μην οδηγούν άμεσα σε λύση της κρίσης χρέους, οι κερδοσκόποι βλέπουν νέες ευκαιρίες και ετοιμάζονται για άλλη μια φορά να χτυπήσουν και μάλιστα συσσωρεύουν ήδη ένα σημαντικό πρωτοφανές ποσό με σκοπό να αγοράσουν ομόλογα προβληματικών χωρών ή επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, κερδοσκοπικά κεφάλαια και επενδυτικές εταιρείες έχουν συγκεντρώσει 60 δισ. ευρώ για να τα επενδύσουν σε μια μορφή ασφαλίστρων κινδύνου, ποντάροντας ουσιαστικά στη χρεοκοπία της Ευρώπης μέσω τίτλων χρεοκοπημένων κρατών ή επιχειρήσεων.
Το Bloomberg γράφει ότι αμερικανικές εταιρείες που ασχολούνται με αυτού του είδους τις επενδύσεις έχουν ήδη μετακομίσει στην Ευρώπη προκειμένου να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται εν μέσω κρίσης.
Το πρόβλημα όσων επενδύουν στη χρεοκοπία των άλλων είναι ότι στην αγορά δεν υπάρχουν ασφάλιστρα προς πώληση. Εμπόδιο στα σχέδιά τους είναι και η πολιτική που ακολουθεί ο Μάριο Ντράκγι ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος μείωσε τα επιτόκια δανεισμού και χαλάρωσε τη θηλιά στο λαιμό των τραπεζών και των μεγάλων εταιρειών με χρέη.