Σε μια ιδιαιτέρως δαπανηρή έκδοση εντόκων γραμματίων, πλην όμως απαραίτητη για την κάλυψη των εξωτερικών αλλά και εσωτερικών αναγκών του, προχώρησε την Τρίτη το ελληνικό Δημόσιο. Βασικό ζητούμενο να αποπληρώσει το ομόλογο που λήγει εντός του Αυγούστου, καθώς τα χρήματα της δόσης αργούν ακόμη...
Σε μια ιδιαιτέρως δαπανηρή έκδοση εντόκων γραμματίων, πλην όμως απαραίτητη για την κάλυψη των εξωτερικών αλλά και εσωτερικών αναγκών του, προχώρησε την Τρίτη το ελληνικό Δημόσιο. Βασικό ζητούμενο να αποπληρώσει το ομόλογο που λήγει εντός του Αυγούστου, καθώς τα χρήματα της δόσης αργούν ακόμη…
Ειδικότερα, σε μια έκδοση-μαμούθ, εν όψει και της λήξης του ομολόγου 3,2 δισ. της ΕΚΤ, το ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές ζητώντας 3,125 δισ. ευρώ και πήρε κατ' αρχήν 4,62 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έως την Πέμπτη υπολογίζεται ότι με νέες μη ανταγωνιστικές προσφορές το συνολικό ποσό της τρίμηνης έκδοσης θα φτάσει στα 5 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στο επιτόκιο, διαμορφώθηκε στο 4,43% από 4,28% στη προηγούμενη έκδοση.
Οι εξελίξεις καθιστούν πλέον επιβεβλημένη την ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, έτσι ώστε η δόση των 31 δισ. ευρώ να φτάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στα άδεια κρατικά ταμεία.
Το υψηλό κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού δεν είναι ο μόνος "πονοκέφαλος" για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την εξίσωση της επιδιωκόμενης προσαρμογής.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο να ζητήσει η τρόικα πρόσθετα μέτρα για το 2012 λόγω ύφεσης, έχει αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο να ζητήσουν αναπροσαρμογή κυρίως του στόχου των εσόδων για τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο ότι έχουν ανατραπεί όλες οι μακροοικονομικές προβλέψεις λόγω βαθιάς ύφεσης.
Είναι ενδεικτικό ότι για εφέτος η τελευταία πρόβλεψη της τρόικας για την ύφεση ήταν ότι θα διαμορφωθεί στο 4,8%. Ωστόσο, νέες προβλέψεις κάνουν λόγο για 7%. Έτσι, μοιραία η αρχική πρόβλεψη για έσοδα 86 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 42,2% του ΑΕΠ, προσγειώνεται με βάση το νέο ΑΕΠ στα περίπου 84,5 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογες είναι οι ανατροπές και στα επόμενα χρόνια.
"Αγκάθι" παραμένει και το θέμα των ειδικών μισθολογίων, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να δηλώνει ότι δεν πρέπει να γίνουν άλλες μειώσεις μισθών στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Την ίδια ώρα, οι πιέσεις προς τη χώρα μας συνεχίζονται. Σύμφωνα με την ιταλική "La Republica", οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες και τα "γεράκια" της Βαυαρίας προετοιμάζονται για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ προειδοποιεί μέσω του "Spiegel" ότι "εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμοστούν δεν μπορεί να υπάρξει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα".
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πάντως έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, ενώ σε άρθρο του στη "Wall Street Journal" για την ενίσχυση της οικονομικής ενοποίησης ο Όλι Ρεν τονίζει ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν επιτευχθεί πολλά.