Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, την επανεκκίνηση των οδικών έργων, την αξιοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων και την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ ανέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.
Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, την επανεκκίνηση των οδικών έργων, την αξιοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων και την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ ανέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.
Στην κορυφή των 10 μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας βρίσκεται η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, ενώ ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι τυχόν αποτυχία της κυβέρνησης μπορεί να σημάνει αποτυχία της χώρας και έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει λέγοντας: "Θέλω να πολιτευθώ αυτή την περίοδο σαν να είναι η τελευταία μου θητεία, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Αυτή είναι και η κατεύθυνση του πρωθυπουργού. Αγνόηση του πολιτικού κόστους. Χαρίζω ευχαρίστως τις επόμενες εκλογές σε όποιον θέλει να τις κερδίσει. Η προτεραιότητά μας, εμάς είναι η σωτηρία της χώρας. Οι επόμενες εκλογές δεν είναι δική μας υπόθεση. Ούτε οι δημόσιες σχέσεις, ούτε η μετάθεση των προβλημάτων στο μέλλον. Προτεραιότητά μας είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, προτεραιότητά μας είναι η Ελλάδα να μείνει όρθια".
Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος απώλειας κονδυλίων, που σχετίζονται με ημιτελή έργα της περιόδου 2000 – 2006. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης υπογράμμισε ότι είναι δεδομένη η επιθυμία της κυβέρνησης να φέρει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων στο 15%.
Την ικανοποίησή της για το χρονοδιάγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης, εξέφρασε από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζεται ότι οι δέκα προτεραιότητες στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης αποτελούν ένα "ξεκάθαρο σήμα της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης για την αναγκαία μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας".
Και επισημαίνεται περαιτέρω ότι η εφαρμογή αυτών των προτεραιοτήτων θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στις συνολικές μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Ελλάδα στον πλαίσιο του Μνημονίου και οι οποίες είναι απαραίτητες για την τόνωση της ανάπτυξης και την απασχόληση, αναφέρει η Επιτροπή.
"Αναμένουμε τώρα την αποφασιστική εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων της Ελλάδας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, με πλήρη σεβασμό στο κοινοτικό δίκαιο και ειδικότερα με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς", καταλήγει η Επιτροπή που τονίζει ότι, όπου κριθεί απαραίτητο, η Ομάδα Δράσης της Επιτροπής θα παράσχει την αναγκαία τεχνική βοήθεια.
Μιλώντας για την ανταγωνιστικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει ένα κεντρικό σύστημα αδειοδότησης και ένα μοναδικό σημείο ελέγχου, ενώ έκανε λόγο και για αλλαγές στον ισχύοντα επενδυτικό νόμο.
Ακόμη αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο των εταιρειών ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου στο παραλιακό μέτωπο. Στην κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδύσεων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης υπογράμμισε ότι είναι δεδομένη η επιθυμία της κυβέρνησης να φέρει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων στο 15%.
Στον τομέα των εξαγωγών ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε την ανάγκη διεύρυνσης της εξαγωγικής βάσης και επέκτασης των επενδύσεων σε αναδυόμενες οικονομίες με την συνδρομή Ολλανδών τεχνοκρατών της Τask Force.
Προτεραιότητα για το υπουργείο Ανάπτυξης αποτελεί και η αποκλιμάκωση των τιμών. Σε αυτή την κατεύθυνση προωθείται η διαδικασία απλοποίησης του αγορανομικού κώδικα αλλά και η εφαρμογή προγράμματος του ΟΟΣΑ για τον έλεγχο του ανταγωνισμού σε συγκεκριμένους τομείς.
Έως το τέλος Μαρτίου θα τεθεί σε εφαρμογή και το νέο καθεστώς δημόσιων συμβάσεων καθώς στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να μειωθεί κατά 80% ο αριθμός των αρχών που εμπλέκονται.