Όλες τις εναλλακτικές λύσεις για το θέμα των περικοπών συντάξεων, εφάπαξ και προνοιακών παροχών αναζητούν το οικονομικό επιτελείο αλλά και οι υπεύθυνοι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να παρουσιαστούν στην τρόικα το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Όλες τις εναλλακτικές λύσεις για το θέμα των περικοπών συντάξεων, εφάπαξ και προνοιακών παροχών αναζητούν το οικονομικό επιτελείο αλλά και οι υπεύθυνοι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να παρουσιαστούν στην τρόικα το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ ένα από τα σενάρια που συζητείται με βάση τις προτάσεις του ΚΕΠΕ είναι η μείωση των κύριων συντάξεων από 3% έως 5% κλιμακωτά από τα 600 ευρώ και πάνω.
Υπολογίζεται ότι αν επιλεγεί αυτή η λύση εξοικονομούνται περίπου 1,7 δισ ευρώ και ταυτόχρονα εκτιμάται ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα χρειαστεί να περικοπούν οι συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων. Δηλαδή των 700.000 συνταξιούχων του ΙΚΑ που παίρνουν κάτω από 600 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδρύματος, καθώς και οι συντάξεις 820.000 συνταξιούχων αγροτών που παίρνουν 360 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας σε όλα τα ταμεία 1.700.000 συνταξιούχοι παίρνουν κάτω από 600 ευρώ. Το άλλο μείζον θέμα αφορά στο εφάπαξ των ελλειμματικών ταμείων. Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων για το οποίο εναλλακτικά εξετάζεται και το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για το εφάπαξ από 5% που είναι σήμερα στο 6%. Εκτιμάται ότι η αύξηση κατά 1% των εισφορών στους 380.000 ασφαλισμένους του ταμείου θα ανέβαζε άμεσα τα ετήσια έσοδα τους από 400 εκ ευρώ σε περίπου 520 εκ ευρώ. Έτσι το ταμείο θα είχε τη δυνατότητα να σταματήσει να είναι ελλειμματικό και αντί να δίνει 9.000 εφάπαξ ετησίως να δίνει περίπου 13.000.