Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται την Τετάρτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές στο νόμο-πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ, το οποίο πέρασε την Τρίτη από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Το νομοσχέδιο, αλλά και η κατάθεσή του στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πολιτική αντιπαράθεση.
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται την Τετάρτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές στο νόμο-πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ – ΤΕΙ, το οποίο πέρασε την Τρίτη από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το νομοσχέδιο, αλλά και η κατάθεσή του στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πολιτική αντιπαράθεση.
Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM, υπερασπίστηκε τις αλλαγές στον νόμο και εξήγησε γιατί ζήτησε διαδικασία κατεπείγοντος στην ψήφισή τους, λέγοντας: "Δεν είχαμε άλλη επιλογή διότι τους προηγούνενους δύο μήνες η Βουλή ήταν κλειστή, κλείνει πάλι την άλλη εβδομάδα ως τις 25 Αυγούστου και αυτό σημαίνει ότι αν δεν προχωρήσουμε στις ρυθμίσεις αυτές, τα πανεπιστήμια είναι χωρίς προϋπολογισμόυς, θα είναι κλειστά και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρέωσεις".
Μετά από μια συνεδρίαση, που συνοδεύθηκε από ένταση, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ενόχλησή της για την επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος για το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης και ζητά να γίνει συζήτηση σε 4 συνεδριάσεις. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι συμφωνούν με τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, ως προς την εκλογή των κοσμητόρων, τη θεσμική θέση των τμημάτων και την οργάνωση των μεταπτυχιακών και ότι διαφωνούν με την παράταση της θητείας των υπηρετούντων πρυτάνεων μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης στην προγενέστερη νομοθεσία διάρκειάς της.
Ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε την πλήρη αντίθεσή του στις τροπολογίες που προωθεί ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθώς -όπως είπε- δεν αλλάζουν επί της ουσίας το νόμο Διαμαντοπούλου, του οποίου ζήτησε την πλήρη κατάργηση λέγοντας ότι είναι ανεφάρμοστος και έχει απορριφθεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ο ίδιος πρότεινε την έναρξη διαλόγου με τη συμμετοχή των ΑΕΙ και ΤΕΙ για να υιοθετηθεί ένας νέος καταστατικός χάρτης.
Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε η Άννα Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ότι "ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ένας κύκλος δογματικών δυνάμεων γύρω του, προσπάθησαν επί ένα χρόνο να διασπείρουν ψεύδη για το νόμο 4009/2011 κινδυνολογώντας περί διδάκτρων, ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων ή περί τέλους των πτυχίων. Απέτυχαν. Δεν προκαλεί λοιπόν καμία έκπληξη η σημερινή επανάληψη του ψεύδους". "Ο κ. Τσίπρας -προσθέτει η πρώην υπουργός- συνεπής βεβαίως με τον εαυτό του, ζητά την πλήρη ανατροπή του νόμου και την επιστροφή στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο. Την επιστροφή σε ένα πανεπιστήμιο και ένα ΤΕΙ όπου τα τάγματα βίας μπορούσαν να εξοστρακίζουν και να καταδυναστεύουν κάθε φωνή αντίθετη με τη δική τους".
Η Χρυσή Αυγή σημειώνει ότι "η παιδεία μας έχει χάσει τον εθνικό της προσανατολισμό και έχει εμπορευματοποιηθεί, ενώ τα πανεπιστήμια της χώρας παραμένουν άσυλα εγκληματιών" και επισημαίνει ότι "απαιτείται ριζική αλλαγή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, απαλλαγή του από κομματικές σκοπιμότητες και άμεση στροφή προς τις ελληνικές αξίες".
Το ΚΚΕ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας ότι "κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος, αναγκάζεται να επιχειρήσει τη διαχείριση των δυσκολιών εφαρμογής του προηγούμενου νόμου, επιδιώκοντας παράλληλα να δημιουργήσει συμμαχίες με μερίδα καθηγητών".