Τους τρόπους συνεργασίας τους προκειμένου να επιταχύνουν την πολιτική μετάβαση στη Συρίας συζήτησαν ο Αμερικανός πρόεδρος και Τούρκος πρωθυπουργός, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας
Τους τρόπους συνεργασίας τους προκειμένου να επιταχύνουν την πολιτική μετάβαση στη Συρίας συζήτησαν ο Αμερικανός πρόεδρος και Τούρκος πρωθυπουργός, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, όπως ανακοίνωσε η τουρκική πλευρά.
Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι δύο ηγέτες για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία, λόγω των συγκρούσεων των κυβερνητικών δυνάμεων με τους αντάρτες. Και οι δύο επισήμαναν την ανάγκη να βοηθηθούν οι άμαχοι. Να σημειωθεί ο Ταγιπ Ερντογάν έχει γίνει από τους σκληρότερους επικριτές του Μπασαρ αλ Άσαντ, ενώ παλαιότερα είχε στενές σχέσεις μαζί του.
Οι μέρες του Άσαντ στην εξουσία είναι μετρημένες, λέει η Ουάσιγκτον. Το Ιράν από την άλλη προειδοποιεί την Άγκυρα να μην επιχειρήσει αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού στη Συρία με μια στρατιωτική επέμβαση, που θα ενεργοποιούσε το αμυντικό σύμφωνο Τεχεράνης – Δαμασκού.
Με σφοδρούς βομβαρδισμούς θέσεων των ανταρτών για τέταρτη μέρα ο στρατός επιχειρεί να αποσπάσει το Χαλέπι απ' τα χέρια, όπως λέει, των "τρομοκρατών μισθοφόρων" του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, που χρησιμοποιούν τον πληθυσμό της πόλης ως ανθρώπινες ασπίδες. Οι αντιμαχόμενες πλευρές μιλούν για νίκη στο Σαλαχεντίν, άγνωστο παραμένει όμως ποια πλευρά ελέγχει τη στρατηγικής σημασίας νοτιοδυτική συνοικία της πόλης.
Οι αντάρτες ορκίζονται να μετατρέψουν το εμπορικό κέντρο της Συρίας σε "τάφο" του καθεστώτος Άσαντ και δείχνουν στις κάμερες τα λάφυρα απ' την κατάληψη μετά από πολύωρη μάχη βάσης του στρατού στο Αναντάν, λίγο έξω απ' το Χαλέπι, που ελέγχει την κύρια οδική του σύνδεση με την Τουρκία.
Την ίδια ώρα, στην πόλη βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανθρωπιστική κρίση. Κατάμεστα είναι τα νοσοκομεία από τραυματίες, τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και πόσιμο νερό. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν το Χαλέπι κατά χιλιάδες, και αναζητούν καταφύγιο και σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία.