Φωτιές άναψαν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι αλλαγές στο νόμο-πλαίσιο για την παιδεία, που κατατέθηκαν στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Φωτιές άναψαν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι αλλαγές στο νόμο-πλαίσιο για την παιδεία, που κατατέθηκαν στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Κ.Ο., υπερασπίστηκε τη φιλοσοφία του νόμου Διαμαντοπούλου, εξέφρασε όμως σοβαρές επιφυλάξεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος και άφησε αιχμές προσωπικά για τη θέση που διατύπωσε η κ. Διαμαντοπούλου ότι οι αλλαγές στο νόμο αποτελούν "ύβρι για τη δημοκρατία".
"Η μεγάλη κατάκτηση του νόμου αυτού είναι η αποβολή του κομματισμού από τα Πανεπιστήμια. Φταίμε και εμείς και τα άλλα κόμματα για το γεγονός ότι το ελληνικό Πανεπιστήμιο στην πραγματικότητα λειτούργησε και λειτουργεί ακόμη ως ένα πεδίο ανάπτυξης ακραίων μορφών κομματικού ανταγωνισμού και μικροκομματικών συμπεριφορών" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Και πρόσθεσε: "Πρέπει να δούμε, τώρα που αντιμετωπίζουμε παράλληλα το μεγάλο πρόβλημα της διαπραγμάτευσης για τη δανειακή σύμβαση που κύρωσε η Βουλή των Ελλήνων με συντριπτική πλειοψηφία η οποία ξεπερνά τα 2/3, τι σημαίνει να έχεις ψηφίσει ένα νόμο με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή. Ελπίζω να μην κατηγορηθούμε για ύβρι προς τη δημοκρατία επειδή ζητούμε να συζητήσουμε ξανά για τους δυσμενείς όρους της δανειακής σύμβασης, που έχει κυρώσει με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Ελλήνων".
Η εντονότερη αντίδραση που εκδηλώθηκε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος ζητά από τους βουλευτές να καταψηφίσουν τις αλλαγές στον νόμο – πλαίσιο τις οποίες χαρακτηρίζει οπισθοδρομικές.
"Η πρώτη αυτή αντιμεταρρυθμιστική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στέλνει λανθασμένο και επιζήμιο μήνυμα για την Ελλάδα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης" σημειώνει ο κ. Λοβέρδος και προσθέτει: "Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους η αντιεκπαιδευτική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης πρέπει να αποσυρθεί κι αν αυτό δεν γίνει να καταψηφιστεί από τη Βουλή, η διάρρηξη κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμοποίησης μέσω του τρόπου άσκησης της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας και ο απολύτως λανθασμένος χαρακτήρας ορισμένων ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου".
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ασκεί κριτική και στους χειρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης. "Η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία δεν πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο. Ως φαίνεται, αποτελεί προϊόν επιλογής των τριών αρχηγών των συγκυβερνούντων κομμάτων. Αν είναι ορθή αυτή η εκτίμηση, τότε είναι προφανές πως δεν υπάρχει κυβέρνηση, διότι αντικαταστάθηκε από ένα τριμελές διευθυντήριο" σημειώνει.
Ο κ. Λοβέρδος διατύπωσε τις θέσεις αυτές στο κείμενο της ομιλίας που σκόπευε να κάνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το οποίο διένειμε στους βουλευτές καθώς λόγω προσωπικού κωλύματος δεν κατάφερε να παραβρεθεί. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την ενόχληση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος -στην απογευματινή συνεδρίαση της Κ.Ο. όπου ήταν παρών ο κ. Λοβέρδος- είπε πως δεν είναι σωστό να προκαταλαμβάνει κανείς την άποψη της Κ.Ο. πριν ληφθεί συνολική απόφαση.
Αλλά και ο Γιάννης Ραγκούσης, σε δήλωση που έχει αναρτήσει στην προσωπική του ιστοσελίδα, κάνει λόγο για οπισθοδρόμηση στην αντίληψη που χρεοκόπησε την Ελλάδα. "Η αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ,πριν αυτός καν εφαρμοστεί,συνιστά οπισθοδρόμηση της χώρας στη σκοτεινή πλευράς της μεταπολίτευσης. Οπισθοδρόμηση στην αντίληψη που θελει να κυριαρχούν μικρές ολιγαρχίες σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού, αντίληψη που χρεοκόπησε την Ελλάδα" σημειώνει χαρακτηριστικά.
Τελικά, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ενόχλησή της για την επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος για το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης και ζητά να γίνει συζήτηση σε 4 συνεδριάσεις. Σημειώνει ότι συμφωνεί με τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, ως προς την εκλογή των κοσμητόρων, τη θεσμική θέση των τμημάτων και την οργάνωση των μεταπτυχιακών και ότι διαφωνεί με την παράταση της θητείας των υπηρετούντων πρυτάνεων μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης στην προγενέστερη νομοθεσία διάρκειάς της.
Στην ίδια ανακοίνωση αποδοκιμάζονται "δημόσιες δηλώσεις στελεχών που έγιναν προκαταλαμβάνοντας τη θέση του Προέδρου και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ".