Στόχος των αλλαγών είναι η κανονική λειτουργία των πανεπιστημίων από τον Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου να υπάρχει πλήρης εφαρμογή του νόμου, τόνισε ο Κωνταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA".
Στόχος των αλλαγών είναι η κανονική λειτουργία των πανεπιστημίων από τον Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου να υπάρχει πλήρης εφαρμογή του νόμου, τόνισε ο Κωνταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA".
Οι βασικές αλλαγές του νόμου για τα ΑΕΙ που περιλαμβάνονται στις τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας είναι ότι:
Οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες που είχαν τα Συμβούλια Διοίκησης περνούν αποκλειστικά στις συγκλήτους και το Συμβούλιο θα έχει οικονομικές και διοικητικές αρμοδιότητες
Οι κοσμήτορες των σχολών, όπως και ο πρύτανης θα εκλέγονται από τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού
Τα τμήματα των πανεπιστημίων θα είναι αυτόνομες ακαδημαϊκές μονάδες και οι σχολές, διοικητικές μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα θα ανήκουν στη σχολή διοικητικά αλλά ακαδημαϊκά θα έχουν την αυτονομία τους.
"Εμένα το μέλημά μου είναι πρώτον, να υλοποιηθεί ο νόμος και δεύτερον να έχουμε ανοιχτά πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο. Και το λέω αυτό γιατί αυτή τη στιγμή, καλώς ή κακώς, έχουμε φτάσει σ' ένα σημείο που τα ιδρύματα δεν έχουν προϋπολογισμούς και θα έχουμε μεγάλα προβλήματα τον Σεπτέμβριο, στη σίτιση για παράδειγμα, στα θέματα των εστιών. Και μέσα σε αυτή τη βαθιά οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να αφήσουμε φοιτητές οι οποίοι έχουν την ανάγκη σίτισης και εστιών, ανέστιους ή χωρίς σίτιση" τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Το πνεύμα του νόμου δεν αλλάζει, υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας, καθώς η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων παραμένει συνδεδεμένη με την ανάδειξη νέων συμβουλίων. Η θητεία όλων των οργάνων των ΑΕΙ παρατείνεται ως τον Δεκέμβριο του 2012, όμως οι εκλογές θα γίνουν με ευθύνη των πρυτάνεων και όποιος πρύτανης δεν κάνει τις εκλογές εμπρόθεσμα θα παραπέμπεται για παράβαση καθήκοντος και θα καθαιρείται.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει σχέδιο με την ονομασία "Αθηνά" για συγχωνεύσεις τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα για την εξοικονόμηση κονδυλίων και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων, ενώ τις δικές τους προτάσεις έχουν καταθέσει και καθηγητές, οι οποίοι έχουν καταγράψει μεγάλο αριθμό περιπτώσεων όπου υπάρχει αλληλοεπικάλυψη μεταξύ σχολών.
"Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήσαμε σε αυτή τη χώρα για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχει παρουσιάσει στρεβλώσεις. Έγινε σχεδόν μ' έναν άναρχο τρόπο που δεν λογοδοτούσε σε ακαδημαϊκά ούτε σε αναπτυξιακά κριτήρια. Έχουμε σήμερα το φαινόμενο κάθε χωριό να έχει ένα τμήμα ΤΕΙ και κάθε πόλη ένα τμήμα ΑΕΙ. Αυτά λοιπόν θα πρέπει να τα εξορθολογίσουμε" είπε ο υπουργός.
Η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου αντέδρασε στις αλλαγές, κάνοντας λόγο για ξήλωμα μιας από τις ελάχιστες μεταρρυθμίσεις που δεν επιβλήθηκε από το μνημόνιο ούτε από την τρόικα. "Η προβαλλόμενη ως συμφωνία των τριών αρχηγών στην αλλαγή ενός νόμου, επειδή αρνούνται να τον εφαρμόσουν βίαιες μειοψηφίες και δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες, είναι ύβρεις για τη Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν υγιείς δυνάμεις, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας, αυτή την κρίσιμη ιστορικά στιγμή που θα ανοίξουν τους δρόμους που χρειάζεται η χώρα", επισημαίνει.
Μάλιστα, η κ. Διαμαντοπούλου επισημαίνει ότι τέτοιου είδους λογικές που θέλουν αλλαγές στους νόμους, επειδή κάποιοι αρνούνται να τους εφαρμόσουν, οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο και τους πολιτικούς στην απώλεια της αξιοπιστίας τους, προσθέτοντας: "Πως μππρεί να ανακτηθεί αξιοπιστία της χώρας και του πολιτικού μας συστήματος, πως θα προωθηθούν άλλες δύσκολες μεταρρυθμίσεις, ξεχνώντας μια πλειοψηφία των 4/5 της Βουλής, δημιουργώντας συνειδησιακό πρόβλημα στους βουλευτές, απαξιώνοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία; Πρόκειται για επιβεβαίωση καταδικασμένων λογικών και πρακτικών συνολικά του πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα μας στο σημερινό αδιέξοδο".