Την άποψη ότι η Γερμανία μεταχειρίζεται την Ευρωζώνη ως υποκατάστημά της για λόγους εσωτερικής πολιτικής, διατυπώνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι δεν εξετάζει το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενδεχόμενο που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ευρωζώνη.
Την άποψη ότι η Γερμανία μεταχειρίζεται την Ευρωζώνη ως υποκατάστημά της για λόγους εσωτερικής πολιτικής, διατυπώνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι δεν εξετάζει το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενδεχόμενο που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ευρωζώνη.
Μιλώντας στη "Suddeutsche Zeitung", ο κ. Γιούνκερ καταγγέλλει συγκεκριμένα τον ρόλο Γερμανών πολιτικών, οι οποίοι -όπως είπε- χρησιμοποιούν το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για να στηρίξουν ένα φτηνό εσωτερικό διάλογο.
"Για ποιον λόγο -τονίζει- επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την Ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;".
Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι η συζητηση για μια έξοδο της Ελλαδας από το ευρω δεν βοηθάει στη σωτηρία του κοινού νομίσματος. "Η αποβολή της Ελλαδας δεν θα έλυνε τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ. Αντιθέτως. Η φήμη των χωρών μελών θα αμαυρωνόταν, θα υπήρχαν τεράστιες αρνητικές συνέπειες" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει ότι η Αθηνα θα πρέπει, πριν απ' όλα, να προσπαθήσει η ίδια για τη σωτηρία της. Θα ήταν αληθινά ευχάριστο να κληθούν στην Ελλάδα οι πραγματικά πλούσιοι να πληρώσουν, λέει και προσθέτει: "Δεν είναι δυνατόν οι μικρομεσαίοι και τα χαμηλά εισοδήματα να επιβαρύνονται και οι πλούσιοι να κάνουν πάρτι στις θαλαμηγούς τους. Η φορολόγηση των πλουσίων θα βοηθούσε στην αποκατάσταση του αισθήματος αδικίας των απλών ανθρώπων".
Οι θέσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία. Για "αναιδείς" δηλώσεις εις βάρος της χώρας του έκανε λόγο ηγετικό στέλεχος των Χριστιανοικοινωνιστών, του αδελφού κόμματος της Μέρκελ στη Βαυαρία, ενώ ο επικεφαλής τους Χορστ Ζεεχόφερ στηρίζει τον Φίλιπ Ρέσλερ και τις προκλητικές τοποθετήσεις του για την Ελλάδα.
"Δίνω αμέριστα δίκιο στον Φίλιπ Ρέσλερ" λέει ο κ. Ζεεχοφερ και προσθέτει: "Ξέρετε, αν εγκαταλείψουμε αυτόν τον όρο, εκείνοι δηλαδή που λαμβάνουν βοήθεια να κάνουν τα πάντα για την υπέρβαση της κρίσης στη χώρα τους, αν εγκαταλείψουμε αυτόν τον όρο, γιατί να κάνει τότε η Ιταλία κι η Ισπανία, η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία λιτότητα, αν γνωρίζουν ότι κι αν δεν το κάνουν θα λάβουν βοήθεια;".
Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα ήταν περισσότερο καταστροφική για την υπόλοιπη Ευρώπη παρά για την ίδια, προειδοποίησε ο καθηγητης Πέτερ Μπόφινγκερ, ο εκ των πεντε "σοφών" που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, επικρίνοντας ταυτόχρονα την επιβολή νεων μετρων λιτότητας στις προβληματικες χωρες γιατί επιδεινώνουν την ύφεση.
Αρνητικός σε κάθε περαιτέρω βοήθεια ή παραχώρηση προς την Αθήνα εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε, καθώς εκτιμά ότι τα προβλήματα προκύπτουν από την ανεπαρκή εφαρμογή του προγράμματος. Ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται, πάντως, να διαφωνεί με τον αντικαγκελάριο Ρέσλερ και τις δηλώσεις του για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη καθώς, όπως αναφέρει, έτσι προκαλείται ανασφάλεια και πυροδοτούνται αντιδράσεις στις αγορές.