Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για μια συντονισμένη παρέμβαση των κυβερνήσεων αλλά και της ΕΚΤ, σε μια εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων να ξεκινά για την κρίση χρέους στην Ευρώπη.
Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για μια συντονισμένη παρέμβαση των κυβερνήσεων αλλά και της ΕΚΤ, σε μια εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων να ξεκινά για την κρίση χρέους στην Ευρώπη.
"Γερμανία και Ιταλία συμφώνησαν ότι θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν την ευρωζώνη", αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν από το Βερολίνο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ του Σαββάτου η Αγκέλα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μαριο Μόντι. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή παρόμοιο κοινό ανακοινωθέν Μέρκελ – Ολάντ.
Καθοριστικές για τις εξελίξεις θα είναι οι αποφασεις που θα λαβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τραπεζα και η σταση που θα τηρησει η Μπουντεστανγκ, ενώ οι πιέσεις προς την Ισπανία και την Ιταλία χαλάρωσαν, ωστόσο το κόστος δανεισμού τους παραμένει σε υψηλα επίπεδα.
Πάντως, κι ενώ οι επενδυτές αναμένουν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη ελπίζοντας σε πιο επιθετικές κινήσεις που θα καθησυχάσουν τις αγορές, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που διαφωνούν με το ενδεχόμενο μαζικής αγοράς κρατικών ομολόγων.
Με την Ιταλία να βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση, στο Παρίσι μεταβαίνει την Τρίτη ο Μόντι για να συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ενώ την ίδια ώρα, σθεναρή στάση κατά της αγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατά η Γερμανία.
Χριστιανοδημοκράτες αλλά και Σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί αντιδρούν, θεωρώντας ότι οδηγεί σε αμοιβαιοποίηση του χρέους στην ευρωζώνη. Ο πρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών Νόρμπερτ Μπάρτλε επισημαίνει ότι δίδεται μεγάλη σημασία στο να μην αγοράζει η ΕΚΤ σε μεγάλη έκταση χρέη άλλων κρατών, κι αυτό χωρίς τον ανάλογο δημοκρατικό έλεγχο. Ο δε πρόεδρος της ΚΟ των Σοδιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ διευκρινίζει ότι: "Σε τελική ανάλυση κάτι τέτοιο σημαίνει άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση κρατών και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν όροι".
Την ίδια ώρα, πιέσεις για επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους αναμένεται να ασκήσει και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Γκάιτνερ, ο οποίος συναντάται τη Δευτέρα με το Σόιμπλε και στη συνέχεια με το Μάριο Ντράγκι.