Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας προκειμένου να κλείσουν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και να επιτύχουν τον στόχο που έχει θέσει η Τρόικα για μηδενισμό των 157.000 δικογραφιών μέχρι το τέλος του 2013.
Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας προκειμένου να κλείσουν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και να επιτύχουν τον στόχο που έχει θέσει η Τρόικα για μηδενισμό των 157.000 δικογραφιών μέχρι το τέλος του 2013.
Τα διοικητικά Εφετεία έπιασαν τους στόχους αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Επιτροπείας έχουν εκδικάσει περισσότερες από τις μισές φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις που εκκρεμούσαν από πέρυσι τον Αύγουστο.
Συνολικά, στα Διοικητικά Εφετεία από τις 7.652 υποθέσεις έχουν εκδικαστεί οι 4.152 (με την τρόικα να έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για αυτή την εξέλιξη. Ωστόσο, καθυστερήσεις παρουσιάζουν τα Πρωτοδικεία, στα οποία έχουν εκδικαστεί 42.520 υποθέσεις σε σύνολο 149.410 που εκκρεμούν, αριθμός που αντιστοιχεί στο 28,4%.
Εάν και ο αριθμός των προσφυγών στα Διοικητικά Πρωτοδικεία έχει μειωθεί έως και 40% , η εκκαθάριση των συνολικά 400.000 υποθέσεων που βάλτωναν δεν είναι εύκολο να γίνει. Οι δικαστές μάλιστα επιμένουν ότι εάν δεν αλλάξει νοοτροπία η δημόσια διοίκηση και δεν ισχύσει ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, οι δίκες δεν θα σταματήσουν ποτέ.
O πρόεδρος Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γιώργος Φαλτσέτος επισημαίνει ότι εάν δεν αλλάξει το φορολογικό σύστημα και δεν εκσυχρονιστεί η δημόσια διοίκηση, η κατάσταση θα είναι σαν "λερναία ύδρα".
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 2011 το Δημόσιο άσκησε 2.184 αναιρέσεις επί αποφάσεων Εφετείου, γεγονός που καθυστερεί την είσπραξη εσόδων, ενώ αντίθετα το 2010 είχε ασκήσει μόνο 808. Δικαστικές πηγές έλεγαν στο MEGA ότι η επιτάχυνση δεν πρέπει να λειτουργήσει σε βάρος της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων και σημείωναν ότι στα μεγάλα δικαστήρια ο κάθε πρωτοδίκης έχει χρεωθεί αυτόν τον χρόνο με 250 έως 300 υποθέσεις, την ώρα που τα κενά στις οργανικές θέσεις ολοένα και μεγαλώνουν.
Ενδεικτικά:
Στην Αθήνα υπηρετούν 128 δικαστές ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 164
Στην Θεσσαλονίκη υπηρετούν 40 ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν 62
Στον Πειραιά υπηρετούν 35 δικαστές ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 56
Προβλήματα όμως υπάρχουν και στην είσπραξη των προστίμων που έχουν τελεσιδικήσει, αφού από τα 13,2 δισ. ευρώ έχουν εισπραχθεί μόνο τα 630 εκατ. ευρώ.