Εκπλήξεις, όπως η συνεργασία της Βασίλισσας Ελισάβετ με τον...Τζέιμς Μποντ, στοιχεία χολυγουντιανού σόου, αλλά και μεγάλα αστέρια του Βρετανικού αθλητισμού, της μουσικής και του κινηματογράφου είχε η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, που μαγνήτισε τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη.
Παραδοσιακά άρχισε η διάρκειας σχεδόν τεσσάρων ωρών τελετή έναρξης των Ολυμιακών Αγώνων στη Βρετανική πρωτεύουσα, με αντίστροφη μέτρηση και τον ήχο της καμπάνας, από τα χέρια του βρετανού ποδηλάτη Μπράντλεϊ Γουίγκινς, νικητή στον πρόσφατο Γύρο Γαλλίας.
Ακολούθησε το πρώτο μέρος, με την αναπαράσταση της βρετανικής υπαίθρου, την αγροτική ζωή και τον οσκαρικό ηθοποιό Κένεθ Μπράνα να απαγγέλει Σέξπιρ. Τα δέντρα ξεριζώθηκαν, δίνοντας τη θέση τους στις καμινάδες της βιομηχανικής επανάστασης και τα εργοστάσια, στα οποία σφυρηλατήθηκαν οι πέντε ολυμπιακοί κύκλοι που ενώθηκαν αρμονικά στον ουρανό του σταδίου, δίνοντας το έναυσμα για τα πρώτα πυροτεχνήματα.
Υπό τους ήχους της μουσικής του Μάικ Όλντφιλντ, από τον αγωνιστικό χώρο του σταδίου παρέλασε όλη η βρετανική παιδική λογοτεχνία, με την διάσημη συγγραφέα, δημιουργό του Χάρι Πότερ Τζέι Κέι Ρόουλινγκ, να διαβάζει αποσπάσματα του Πίτερ Παν και στο φινάλε την Μέρι Πόπινς να ξορκίζει όλους του κακούς των παραμυθιών και τους εφιάλτες των παιδιών. Όλο το σκηνικό, είχε στηθεί σε ένα παιδικό νοσοκομείο, καθώς οι βρετανοί είναι ιδιαίτερα περήφανοι για το σύστημα υγείας τους.
Η μουσική είχε κυρίαρχο ρόλο και στην επόμενη ενότητα, καθώς μέσα από το φλερτ και την ερωτική ιστορία δύο νέων, παρέλασε όλη η βρετανική μουσική βιομηχανία. Δεκαετία του 60, Μπιτλς, Ρόλινγκ Στόουνς και από εκεί στο κίνημα του πανκ, τους Κουίν, τους Χου, τον Ντέιβιντ Μπάουι, τον Έρικ Κλάπτον, ως τους νεότερους Μπλερ, Πρόντιτζι, Νιου Όρντερ, Σάρλατανς και την αδικοχαμένη Έιμι Γουάινχάουζ, με παράλληλη αναφορά στα σόσιαλ μίντια και την κοινωνική δικτύωση, που πλέον με το φέιςμπουκ και το τουίτερ, έχει μπει στη ζωή του κάθε βρετανού.
Ακολούθησε η παρέλαση των χωρών, με την Ελλάδα, όπως πάντα να μπαίνει πρώτη στο στάδιο με σημαιοφόρο τον Ολυμπιονίκη του τάε κβον ντο Αλέξανδρο Νικολαϊδη, την Κύπρο να έχει σημαιοφόρο τον τενίστα Μάρκο Παγδατή, την Τζαμάικα με πρώτο και καλύτερο τον σούπερ σταρ των Αγώνων Γιουσέιν Μπολτ και τελευταία την διοργανώτρια Μεγάλη Βρετανία, που γνώρισε την αποθέωση.
Ποικίλες εντυπώσεις αλλά και αντιδράσεις προκάλεσε στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο το υπερθέαμα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Από την τελετή έναρξης, δεν θα μπορούσε να λείψει το φλεγματικό βρετανικό χιούμορ, αποτυπωμένο στον σπουδαίο κωμικό Ρόουαν Άτκινσον, ο οποίος έδωσε ρεσιταλ ως "βαριεστημένο" μέλος της ορχήστρας που έπαιζε τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου από την βραβευμένη ταινία "Οι δρόμοι της φωτιάς". Ο Μίστερ Μπιν όμως δεν έμεινε εκεί. Κοιμήθηκε και ονειρεύτηκε πως είναι πρωταγωνιστής στην πιο χαρακτηριστική σκηνή του έργου, στις παραλιές της Σκωτίας, όπου προσπέρασε χρησιμοποιώντας κάθε πιθανό και απίθανό τρόπο τους υπόλοπους αθλητές και έκοψε πρώτος το νήμα.
Στο φινάλε, ο θρυλικός Μπιτλ, Τζον Μακάρτνεϊ ερμήνευσε το τραγούδι του συγκροτήματος Χέι Τζουντ, δίνοντας το έναυσμα για τα τελευταία πυροτεχνήματα της βραδιάς.
Οι Ελληνες αθλητές, που μπήκαν πρώτοι στο στάδιο με σημαιοφόρο τον Ολυμπιονίκη του Ταε Κβο Ντο, Αλέξανδρο Νικολαϊδη, ρίχνονται από σήμερα στη μάχη με στόχο διακρίσεις και μετάλλια.
Η Ολυμπιακή σημαία μεταφέρθηκε στα χέρια προσωπικοτήτων όπως του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με τον -καταβεβλημένο πλέον- Μοχάμεντ Άλι να την ακουμπά, σε μια συγκινητική στιγμή, ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ, στη συνέχεια, κύρηξε την έναρξη των Αγώνων του Λονδίνου.
Από τα χέρια επτά νεαρών αλλά άγνωστων στο ευρύ κοινό αθλητών, στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως στα χέρια τους είναι το μέλλον, άναψαν οι 204 χοάνες, όσες και οι χώρες που συμμετέχουν στους Αγώνες. Στη συνέχεια υψώθηκαν στον ουρανό, σαν δέντρο που ανθίζει, σχηματίζοντας τον βωμό, μια πύρινη δάδα, που θα καίει ως τις 12 Αυγούστου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.
Η φλόγα, είχε φθάσει ως το ανατολικό Λονδίνο, μέσα από τον ποταμό Τάμεση, σε ένα ταχύπλοο με κυβερνήτη τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, με τον σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, να την παραδίδει στον θρύλο της κωπηλασίας Σερ Στίβεν Ρεντγκρέιβ, τον άνθρωπο που την έφερε ως το στάδιο. Νωρίτερα, είχε προβληθεί στις οθόνες του σταδίου, ένα φιλμ το οποίο μέσα σε ελάχιστο χρόνο αποτύπωσε όλο το ταξίδι της Φλόγας, από την αρχαία Ολυμπία, ως το Λονδίνο.
Για πρώτη φορά μάλιστα η αυτού μεγαλειότης, καταρρίπτοντας παραδόσεις και στερότυπα δεκαετιών, πρωταγωνίστησε σε ταινία που προανήγγειλε την είσοδό της στο Στάδιο. Με τη συνοδεία του Ντάνιελ Κρεγκ, του πράκτορα Τζέιμς Μποντ, έφυγε με ελικόπτερο από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και αφού πέταξε πάνω από την πρωτεύουσα, έφθασε στο στάδιο. Το σενάριο προέβλεπε θεαματική πτώση με αλεξίπτωτο και επειδή σύμφωνα με το βρετανικό δόγμα, η βασίλισσα είναι πιο θαρραλέα από όλους, πήδηξε πρώτη στο κενό, την ώρα που ο συνοδός της έδειξε να… διστάζει.
Στην εξέδρα των επισήμων, βρέθηκαν η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μισέλ Ομπάμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, η βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, ενώ φυσικά το παρών έδωσε σύσσωμη η βασιλική οικογένεια, με τον πρίγκηπα Κάρολο και τους γιούς του Γουίλιαμ και Χάρι.