Εκρηκτικό το κλίμα στη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εκπροσώπους των δανειστών. "Τσαρλατάνους" και "κομπογιανίτες" τους αποκάλεσε σε δήλωσή του ο Γ. Παναγόπουλος, χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο ως ένα πρόγραμμα καταστροφής της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.
Εκρηκτικό ήταν το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση που είχε σήμερα η ΓΣΕΕ με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας κ. Παναγόπουλο να αποκαλεί σε δηλώσεις του αμέσως μετά τους επικεφαλής του κλιμακίου "τσαρλατάνους" και "κομπογιανίτες" και να χαρακτηρίζει το μνημόνιο ως ένα πρόγραμμα καταστροφής της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης καταγράφηκαν στιγμές έντασης και αντιπαραθέσεις, καθώς οι εκπρόσωποι ΓΣΕΕ επισήμαναν ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει σε όλα τα πεδία.
Έκαναν ειδική μνεία στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς και στο θέμα της ανεργίας, με τη Συνομοσπονδία να τονίζει ότι είχε προειδοποιήσει εξ αρχής για την εκτόξευση του σχετικού ποσοστού.
Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις με 1,12 εκατ. στατιστικά καταγεγραμμένους ανέργους, με 30% ανασφάλιστη εργασία και με την εισφοροδιαφυγή σε επίπεδα-ρεκόρ, ήταν η τοποθέτηση της ΓΣΕΕ.
Μάλιστα, ο κ. Παναγόπουλος απευθυνόμενος προς τον κ. Τόμσεν και τους άλλους εκπροσώπους των δανειστών, τούς είπε πως έχουν αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις εκτιμήσεις τους και πως αν ήταν υπάλληλοι σε μία επιχείρηση, με τέτοιες εκτιμήσεις είτε η επιχείρηση θα είχε πέσει έξω είτε οι ίδιοι θα είχαν απολυθεί.
Η ΓΣΕΕ φέρεται να έθεσε στην τρόικα το ερώτημα εάν θα σεβαστεί ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ εργαζομένων εργοδοτών για νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και αύξηση κατώτατου μισθού και να έλαβε την απάντηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση για κάτι τέτοιο. Οι επικεφαλής της τριμερούς δήλωσαν πως μόλις χθες ξεκίνησαν οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά και πως αυτό είναι θέμα που θα κριθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Από πλευράς της Συνομποσπονδίας, εκτός από τον πρόεδρο Γιάννη Παναγόπουλο, στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας και ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας. Ο κ. Παναγόπουλος εμφανίσθηκε ιδιαίτερα οξύς στη δήλωσή του.
"Οι κύριοι της τρόικα -είπε- ήρθαν στην Ελλάδα ως γιατροί που θα έδιναν το φάρμακο που θα σώσει την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Αποδείχθηκαν τσαρλατάνοι, κομπογιανίτες, που έδιναν ματζούνι που κατέστρεψε και σκότωσε την ελληνική οικονομία και είχε δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία".
"Αν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, που ζητούν να αξιοολογηθούν, είναι σίγουρο ότι θα είχαν απολυθεί" κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
"Υπάρχει μεγάλη ένταση στην αγορά εργασίας και δεν μπορούμε να ζητήσουμε περισσότερα πράγματα", τόνισε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν, λέγοντας πως ενώ έχουμε 5 χρόνια ύφεσης στη χώρα δεν έχουμε μείωση των τιμών, ενώ στάθηκε και στο θέμα με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Πρόσθεσε μάλιστα πως αν θέλει η κυβέρνηση να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές με ένα εναλλακτικό τρόπο δεν έχουν -από την πλευρά τους- αντίρρηση στο θέμα της εργατικής εστίας και κατοικίας. Ο δε Ματίας Μορς, ο επικεφαλής του Κλιμακίου της Κομισιόν στην Ελλάδα αποσαφήνισε ότι θέλουν περισσότερες επιχειρησιακές συμβάσεις.