Σύσκεψη διάρκειας 3 ωρών είχαν την Πέμπτη ο πρωθυπουργός με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, με αντικείμενο το πακέτο των μέτρων για τη διετία 2013-2014. Πληροφορίες από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για πολιτική συμφωνία για τα 10 από τα 11,5 δισ., αλλά η επεξεργασία συνεχίζεται και θα υπάρξει νέα συνάντηση τη Δευτέρα.
Σύσκεψη διάρκειας 3 ωρών είχαν την Πέμπτη ο πρωθυπουργός με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, με αντικείμενο το πακέτο των μέτρων για τη διετία 2013-2014. Πληροφορίες από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για πολιτική συμφωνία για τα 10 από τα 11,5 δισ., αλλά η επεξεργασία συνεχίζεται και θα υπάρξει νέα συνάντηση τη Δευτέρα.
Όπως τόνισαν μετά από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης, κεντρικός στόχος είναι η επιμήκυνση του προγράμματος έτσι ώστε τα μέτρα προσαρμογής να μοιραστούν σε περισσότερα από δύο χρόνια και να είναι ηπιότερες οι περικοπές. Αμφότεροι επισήμαναν ότι δεν πρόκειται να γίνουν οριζόντιες περικοπές.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν επιμέρους θέματα μέσα στο πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται τα τρία κόμματα και η ίδια η κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργών, το οποίο και περιέγραψε, και ανακοίνωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι τεχνικές αξιολογήσεις και προετοιμασίες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως "ούτε οριζόντια μέτρα θα υπάρξουν, ούτε πρόσθετα μέτρα για το 2012, πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού". "Γι' αυτό -είπε- επιμένουμε στην ανάγκη να συφωνήσουμε στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής".
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε και πάλι να σταματήσει η διαρκής αμφισβήτηση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, που -όπως είπε- εξανεμίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και των εταίρων και λειτουργεί αρνητικά για άλλες χώρες που την περίοδο αυτή βρίσκονται στην εστία της πανευρωπαϊκής κρίσης, ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά της αντιπολίτευσης, την οποία κάλεσε να σταματήσει να ποντάρει στην καταστροφή και να συμβάλει ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.
"Δεν έχουμε τελειώσει, συνεχίζεται η αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων, η οικονομική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά και η κοινωνία από την άλλη πλευρά δεν αντέχει άλλο να ματώνει" είπε από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος μίλησε για συζήτηση σε "κλίμα συνεργασίας".
Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε "εξαιρετικά δύσκολη" την οικονομική πραγματικότητα, πρόσθεσε όμως πως και από την άλλη πλευρά "η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ματώνει". "Αγωνιζόμαστε -είπε- να βρούμε λύσεις και να έχουμε παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι δίκαιες. Διεκδικούμε αναμφισβήτα τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και στο μείζον πολιτικό επίπεδο αναζητούμε τη συνολικότερη αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης".
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απάντησε αρνητικά, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Επιδιώκουμε να έχουμε παρεμβάσεις δίκαιες για να αντιμετωπίσουμε την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική πραγματικότητα και ταυτόχρονα να δούμε την κοινωνία, και τη βλέπουμε, η οποία σήμερα είναι τεμαχισμένη. Οριζόντιες εφαρμογές μέτρων δεν θα υπάρξουν".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι "έγινε μια εποικοδομητική συνάντηση". "Όλοι θέλουν να συνεισφέρουν στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. Όλοι αναζητούν σε αυτή τη διαπραγμάτευση εναλλακτικές επιλογές για να γίνει αυτό με κοινωνική δικαιοσύνη και χωρίς επιπλέον ύφεση" επισήμανε ο Σίμος Κεδίκογλου.
Οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης έφθασαν λίγο μετά τις 14:00 στο μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση, με τον Αντώνη Σαμαρά, στην οποία μετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας αλλά και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο οποίος έλαβε μέρος σε ολονύκτιες διαβουλεύσεις στο μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί καλούνταν κατά περίπτωση στη διάρκεια της σύσκεψης, καθώς δεν υπήρχε σχέδιο – πρόταση στα χέρια των πολιτικών αρχηγών.
Λίγο πριν από τις 16:30 ο υπουργός Εργασίας αποχώρησε από το μέγαρο Μαξίμου και δήλωσε ότι συνεχίζεται η επεξεργασία του πακέτου μέτρων από τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ αρνήθηκε να δηλώσει κάτι περαιτέρω και παρέπεμψε στις τοποθετήσεις που θα κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Το υπουργείο Εργασίας καλείται να σηκώσει και το μεγαλύτερο βάρος προσαρμογής. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, όλα τα επιδόματα που δίνονται από το κράτος επαναξιολογούνται, με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Επίσης στο τραπέζι, υπάρχει πρόταση για πλαφόν στις συντάξεις, όπως έχει διατυπωθεί από το ΚΕΠΕ, μια πρόταση που μπορεί να "κατεβάσει" το πλαφόν της κύριας σύνταξης μέχρι και 2.000 ευρώ.