Αίσθηση και πολιτική θύελλα προκαλεί η παρέμβαση στις κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών που επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Καράμπελας, οδηγώντας σε παραίτηση τον αρχηγό Στρατού Κωνσταντίνο Ζιαζιά, ο οποίος αρνήθηκε να αποδεχτεί τις πιέσεις.
Αίσθηση και πολιτική θύελλα προκαλεί η παρέμβαση στις κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών που επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Καράμπελας, οδηγώντας σε παραίτηση τον αρχηγό Στρατού Κωνσταντίνο Ζιαζιά, ο οποίος αρνήθηκε να αποδεχτεί τις πιέσεις.
Κατά πληροφορίες, τα ξημερώματα της Τετάρτης ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος κάλεσε στο γραφείο του τον αρχηγό ΓΕΣ να συζητήσουν για τις κρίσεις στις δύο τα ξημερώματα. Εκεί, ο αναπληρωτής υπουργός Παναγιώτης Καράμπελας άρχισε να υποδεικνύει -επί της ουσίας- στον στρατηγό Ζιαζιά ποιοι από τους ανώτατους αξιωματικούς θα προαχθούν και ποιοι όχι.
Ο στρατηγός αρνήθηκε να υπακούσει και υπέβαλε την παραίτησή του. Ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος προσπάθησε, καθυστερημένα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες να σβήσει τη φωτιά που άναψε μπροστά του, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Την Πέμπτη μετά το ΚΥΣΕΑ, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι νέος αρχηγός αναλαμβάνει ο στρατηγός Γκίνης, χαρακτηρίζοντας προσωπική επιλογή την παράιτηση. "Η παραίτηση του κ. Ζιαζιά ήταν προσωπική του επιλογή. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι περισσότερο. Απλώς επειδή ακούω στα ραδιόφωνα διάφορα από το πρωί, δεν υπήρξε ποτέ και δεν ετέθη ποτέ θέμα επιστροφής αποστράτων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ούτε υπήρξε, ούτε ετέθη από κανέναν" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το θέμα προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση.
"Συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα το γεγονός ότι ο Α/ΓΕΣ καταγγέλει παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τέτοιου είδους κομματικές παρεμβάσεις στις διαδικασίες κρίσης των αξιωματικών. Κι αναμένουμε εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Είχαμε προειδοποιήσει προεκλογικά ότι δεν θα ανεχτούμε ευαίσθητοι τομείς της κρατικής λειτουργίας, ιδιαίτερα ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας να μετατραπούν σε κομματικά φέουδα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Στην παραίτηση αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας του κόμματος, λέγοντας: "Διετέλεσα δυο χρόνια υπουργός Εθνικής Άμυνας, προσπάθησα να εγγυηθώ την αξιοκρατία και τη διαφάνεια και φεύγοντας από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχω αφήσει ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα περί ιεραρχίας και προαγωγών, που πρέπει να εφαρμόζεται με αντικειμενικό και αδιάβλητο τρόπο, ώστε το κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων να νιώθει ότι γίνεται σεβαστή η προσωπικότητά του, ότι αξιολογείται η επίδοσή του με αντικειμενικότητα και ότι επικρατούν κριτήρια επαγγελματισμού, χωρίς κανένα κομματικό και ιδίως μικροκομματικό κριτήριο. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλο το ένστολο δυναμικό της χώρας".
"Η δίχρωμη πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ προσπαθώντας προφανώς να 'βολέψει ημετέρους' συνεχίζει να επενδύει στην 'κομματική αξιοκρατία' αναγκάζοντας σε παραίτηση τον άξιο αρχηγό Στρατού Στρατηγό Ζιαζιά" αναφέρει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης Εθνικής Άμυνας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργος Ντάβρης.
Σχόλιο για την παραίτηση έκανε το γραφείο τύπου του ΚΚΕ: "Δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά γύρω από το θέμα της παραίτησης του αρχηγού ΓΕΣ και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει το λαό σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες και τις αντιθέσεις που η παραίτηση εκφράζει".