Ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας ότι θα προχωρήσουν οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, αλλά και ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να υπονομεύσει τις προσπάθειες, έστειλε ο Αντ. Σαμαράς, απευθυνόμενος σε ακροατήριο τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό -δανειστές και αγορές. Παράλληλα, έδωσε το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης.
Απευθυνόμενος σε ακροατήριο τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό -δανειστές και αγορές- ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε την Τρίτη από το βήμα της Κ.Ο. της ΝΔ ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, αλλά και ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να υπονομεύσει τις προσπάθειες.
Ο κ. Σαμαράς έδωσε το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, αποσαφηνίζοντας ότι η χώρα δεν θα πάει σε μια τέτοια διαδικασία από θέση μεγαλύτερης αδυναμίας και αληθινής απόγνωσης, ενώ φωτογράφισε το ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι επιδιώκει τη ρήξη με τους εταίρους.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήσει επισήμως την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου αφού ξεκινήσει η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, δρομολογηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και τελικά η Ελλάδα αυξήσει την ισχύ της εναντι των εταίρων.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στο εξωτερικό, φωτογραφίζοντας κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχους, όπως ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, που επιμένουν να τροφοδοτούν σενάρια για την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, τονίζοντας ότι "είναι ανεύθυνοι" και ότι "δεν θα τους περάσει".
Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε μείωση της ανεργίας από το 24% που είναι σήμερα, στο 10% στο τέλος της τετραετίας, αλλά συγχρόνως έστειλε το μήνυμα στα συνδικάτα ότι θα επιβάλει τη νομιμότητα όπως στην περίπτωση της Χαλυβουργίας ."Έχουμε απόλυτο σεβασμό για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Κυρίως για το πιο ιερό: Το δικαίωμα στην εργασία! Το οποίο καταστρατηγούνταν και απειλούνταν άμεσα. Και το αποκαταστήσαμε. Τόσο απλά" δήλωσε.
Ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε την ελληνική θέση για την επαναδιαπραγμάτευση εν όψει της συνάντησής του με τον Ζοζέ Μπαρόζο την Πέμπτη στο μέγαρο Μαξίμου.
Από σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα και το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που "ξεσκονίζει" τον προϋπολογισμό και έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα μέτρα των 11,5 δισ. που προτείνει η κυβέρνηση για την επόμενη διετία.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η ύφεση θα φθάσει φέτος στο 7% και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση λέει "όχι" σε νέα μέτρα για το 2012, ενώ ζήτησε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και αποδοχή των ισοδυνάμων ώστε να μην μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς σε ομιλία του στην πολιτική γραμματεία του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να σταματήσει εδώ και τώρα η συζήτηση στο εξωτερικό για την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, λέγοντας ότι "είναι βλαπτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη" και πως "εξουδετερώνει και υπονομεύει τις προσπάθειές μας".
Ο κ. Βενιζέλος φωτογράφισε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι έχει επιλέξει την ανεύθυνη στάση και επενδύει πολιτικά στο αδιέξοδο χωρίς να διαθέτει ευρωπαϊκή στρατηγική. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελλαδα "δεν αντιμετωπίζει τους εταίρους της με όρους εκβιασμού, δεν τους εκβιάζει και δεν εκβιάζεται".
Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την κυβέρνηση δεξιά και αυταρχική και την κατηγορεί ότι θέτει τους πολίτες στο περιθώριο.
Έκθεση ιδεών και ευχολόγια χαρακτηρίζουν την ομιλία του πρωθυπουργού οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που υποστηρίζουν ότι η κυβερνηση έχει εγκαταλείψει την επαναδιαπραγμάτευση.
Επίθεση στον πρωθυπουργό για τα όσα είπε στην ομιλία του σχετικά με τους απεργούς χαλυβουργούς, εξαπέλυσε το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντάς τον "εχθρό των εργαζομένων".
Για αντιγραφή των θέσεών της από τον Αντωνη Σαμαρά έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή, μιλώντας όμως για "κυβέρνηση υποταγμένη".