Ανησυχητική εικόνα για τις προθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέναντι στην Ελλάδα μεταφέρει το "Spiegel. To Ταμείο φέρεται να έχει διαμηνύσει στους Ευρωπαίους ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.
Ανησυχητική εικόνα για τις προθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέναντι στην Ελλάδα μεταφέρει σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό "Spiegel", στην έκδοσή του που κυκλοφορεί αύριο, Δευτέρα, λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό και προέρχονται από αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το Ταμείο φέρεται να έχει διαμηνύσει στους Ευρωπαίους ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα και πως εξαντλείται η υπομονή του με τη χώρα μας. Μάλιστα, σύμφωνα με το "Spiegel", με τον τρόπο αυτόν μια χρεοκοπία της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο καθίσταται πιθανότερη.
Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι η τρόικα εξετάζει αυτή τη στιγμή κατά πόσον η χώρα μας ανταποκρίνεται στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Ωστόσο, θεωρεί σίγουρο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκπληρώσει τον στόχο για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Αν η Ελλάδα λάβει περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της -ικανοποιηθεί δηλαδή το αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιμήκυνση- αυτό, γράφει το περιοδικό, σημαίνει ότι θα χρειαστεί και επιπρόσθετη βοήθεια, ύψους από 10 έως και 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα όμως με το "Spiegel", πολλές χώρες δεν είναι πλέον διατεθειμένες να προσφέρουν επιπλέον χρήματα, ενώ χώρες όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία θέτουν ως όρο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διαδικασία.
Το περιοδικό τονίζει, ακόμη, ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θεωρείται κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί πια από τις χώρες της Ευρώπης, προκειμένου όμως να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών θα περιμένουν την εφαρμογή του ESM, ο οποίος δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί πριν από τις 12 Σεπτεμβρίου.
Τέλος, το γερμανικό έντυπο σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως βοηθήσει την Ελλάδα να περάσει τον Αύγουστο και να αποπληρώσει τα ομόλογα ύψους 3,8 δισ., εκτιμώντας όμως ότι πιθανότατα αυτή θα είναι η τελευταία φορά…