Το μεγαλύτερο βάρος της εθνικής προσπάθειας μείωσης των δαπανών θα σηκώσει -σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του- το υπουργείο Εργασίας. Στο στόχαστρο βρίσκοντα ήδη οι υψηλές συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα και τα εφάπαξ.
Το μεγαλύτερο βάρος της εθνικής προσπάθειας μείωσης των δαπανών θα σηκώσει -σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του- το υπουργείο Εργασίας, καθώς καλείται να περικόψει 3,5-4 δισ. ευρώ στη διετία 2013 – 2014.
Στο στόχαστρο βρίσκοντα ήδη οι υψηλές συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα και τα εφάπαξ. Στο πλαίσιο των μέτρων των 11,5 δισ. το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις υψηλές συντάξεις.
Παρά το γεγονός ότι το ύψος του πλαφόν θα αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο, οδηγό αναμένεται να αποτελέσει η πρόταση του ΚΕΠΕ για επιβολή πλαφόν -πιθανόν στις 2.400 ευρώ στο σύνολο των συνταξιοδοτικών αποδοχών- με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Ήδη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν σε διασταυρώσεις για να δουν πόσες είναι αυτές οι συντάξεις προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι εφικτός ο στόχος, ενώ περισσότερες από μία συντάξεις εκτιμάται ότι λαμβάνει το 20% των συνταξιούχων.
Από την επιβολή πλαφόν αναμένεται να θιγούν κυρίως συνταξιούχοι των λεγόμενων ευγενών ταμείων, όπως:
Οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας
Οι συνταξιούχοι της Ιονικής
Οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ
Καθηγητές Πανεπιστημίου
Ανώτεροι δικαστικοί
Ανώτεροι στρατιωτικοί και
Μηχανικοί.
Ήδη, έχουν ξεκινήσει διασταυρώσεις σε συνταξιούχους του ΤΣΑΥ, του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΜΕΔΕ.
Αντιμέτωποι με μειώσεις ενδέχεται να βρεθούν όσοι ξεπερνούν το πλαφόν εισπράττοντας:
Κύρια & επικουρική σύνταξη
2 κύριες & 1 επικουρική σύνταξη
Κύρια & μέρισμα Μετοχικού ταμείου & επικουρική σύνταξη
Κύρια & επικουρική από ίδιο δικαίωμα & σύνταξη χηρείας.
"Μαχαίρι" αναμένεται να μπει και στα επιδόματα, με στόχο η εξοικονόμηση να φτάσει το 1% του ΑΕΠ. Για τον εξορθολογισμό των επιδομάτων το οικονομικό επιτελείο εξετάζει:
Την κατάργηση κάποιων επιδομάτων
Την αναδιανομή πόρων μεταξύ των κωδικών, αλλά και
Την επιβολή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, εκτός λίστας των υπό εξορθολογισμό επιδομάτων μένουν το ανεργίας, αλλά και το ΕΚΑΣ.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στον εντοπισμό μαϊμού-επιδομάτων, καθώς από σήμερα ελεγκτές του ΙΚΑ "σαρώνουν" όλες τις περιπτώσεις επιδομάτων τυφλότητας στη Χίο.