Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις που κάνει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία. "Βλέπει" μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα και διπλάσιο πρωτογενές. Βάζει... αστερίσκο περί αναθεώρησης. Ιδιαίτερα ανησυχητικές οι εκτιμήσεις συνολικά για την Ευρωζώνη, όσο και για την παγκόσμια οικονομία.
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις που κάνει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία.
Το ΔΝΤ τοποθετεί το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012 στο 7% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 6,7%, με την επισήμανση ότι τα μεγέθη αναμένεται να αναθεωρηθούν.
Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ, θα είναι δηλαδή μεγαλύτερο από τα 2 δισ. που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, γεγονός που σημαίνει ότι προκύπτει διπλάσια "τρύπα" στον προϋπολογισμό.
Το χρέος αναμένεται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να σκαρφαλώσει στο 162,9% του ΑΕΠ το 2012 και στο 171% του ΑΕΠ το 2013.
Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο επικεφαλής των οικονομικών ερευνών του ΔΝΤ Χοσέ Βινάλ δήλωσε: "Έχουμε μια αποστολή στην Ελλάδα η οποία επέστρεψε στα γραφεία μας. Ήταν μια αποστολή εξεύρεσης στοιχείων προκειμένου να διαπιστώσει τις πρόσφατες εξελίξεις. Θα υπάρξει και δεύτερη επιτόπια αποστολή προς το τέλος του μήνα προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση. Η κύρια προτεραιότητα του Ταμείου αυτήν τη στιγμή είναι να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα θα επανέλθει σε ορθή πορεία".
Ιδιαίτερα ανησυχητική, όμως, είναι η νέα έκθεση του ΔΝΤ συνολικά για την Ευρωζώνη, όσο και για την παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, το Ταμείο εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% το 2012 (από 3,6% που ήταν η εκτίμηση του Απριλίου) και με 3,9% το 2013 (από 4,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση). Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναμένει ύφεση 0,3% εφέτος και ανάπτυξη 0,7% το 2013 (από 0,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση), ενώ για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη 2% το 2012 και 2,3% το 2013, μειώνοντας κατά 0,1% τις προηγούμενες εκτιμήσεις του.
Για την Ισπανία προβλέπει ότι θα παραμείνει σε ύφεση και το 2013 και θα μειωθεί το ΑΕΠ της χώρας κατά 0,6%.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ "βλέπει" τον κίνδυνο ακόμη και αποκλεισμού της Ιταλίας ή της Ισπανίας από τις αγορές και υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθεί το κόστος δανεισμού των δύο χωρών, καθώς -όπως χαρακτηριστικά είπε- αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ανάκαμψη.
"Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι κοντά στο μηδέν με θετικές προοπτικές. Παραμένει χαμηλή στις χώρες του πυρήνα και αρνητική στις χώρες της περιφέρειας. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ έχει θετικό πρόσημο, αλλά παραμένει πολύ χαμηλή για να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανεργία. Ο βασικός κίνδυνος είναι προφανής: Να ενδυναμωθεί ο φαύλος κύκλος σε Ισπανία και Ιταλία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα κάποια απ'αυτές τις χώρες να χάσει την πρόσβαση στις χρηματαγορές. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου γεγονότος θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν εύκολα την παγκόσμια ανάκαμψη" δήλωσε ο κ. Μπλανσάρ.