Στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τους υπουργούς θα καθοριστούν αύριο τα πεδία περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, με πρωταθλητές στις περικοπές δυο υπουργεία. Την ίδια ώρα, στην επόμενη έκθεση της τρόικα παραπέμπουν οι Ευρωπαίοι για το εάν είναι διατεθειμένοι να δώσουν περισσότερο χρόνο και συνεπώς χρήμα στην χώρα μας.
Στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τους υπουργούς θα καθοριστούν αύριο τα πεδία περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, με πρωταθλητές στις περικοπές δυο υπουργεία.
Το υπουργείο Εργασίας το οποίο θα πρέπει να μειώσει δαπάνες ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ, με βασικούς άξονες το πλαφόν στις συντάξεις, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και τις περικοπές 10-20% κατά μέσο όρο στα εφάπαξ, καθώς και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο σύμφωνα με το μνημόνιο θα πρέπει να συνεισφέρει 2,1 δισ. ευρώ μέσω της μείωσης των διοικητικών δομών κατά 30%, των λουκέτων σε οργανισμούς και του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις ενώ για την αποφυγή των απολύσεων αντιπροτείνονται οι μετατάξεις.
"Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραστικά και μειώνεται ακόμη περισσότερο σε ετήσια βάση από την τήρηση της αναλογίας 1/5 στο στενό δημόσιο τομέα και του 1/10 στις ΔΕΚΟ. Το ίδιο ισχύει και για το μισθολογικό κόστος", αναφέρει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Με πρόταση για περικοπή 50 εκ. ευρώ ετησίως από λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις εποπτευόμενων οργανισμών προσέρχεται το υπουργείο Παιδείας, ενώ συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΤΕΙ δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Περικοπές 300 εκ. ευρώ προτείνει το υπουργείο Υγείας μέσω της συγχώνευσης των υπηρεσιών, της μείωσης λειτουργικών εξόδων και της συγκέντρωσης των υπηρεσιών στο νέο κτίριο της Κηφισίας.
"Καλούμαστε να μειώσουμε δαπάνες ύψους 300 εκ.ευρώ, καθώς το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές σε φάρμακο και νοσοκομεία", αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Υγείας.
Στην επόμενη έκθεση της τρόικα παραπέμπουν οι Ευρωπαίοι για το εάν είναι διατεθειμένοι να δώσουν περισσότερο χρόνο και συνεπώς χρήμα στην χώρα μας, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει κωδικό προς κωδικό να εντοπίσει πηγές περικοπών δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, με συνέντευξή του στο Spiegel, ζητά από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο να αποφασίσει άμεσα για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, υπαινισσόμενος, όπως εκτιμά το περιοδικό, την προβλεπόμενη για τον Σεπτέμβριο απόφαση σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.
Μάλιστα, ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, σε ερώτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν θέλησε να απαντήσει ακόμη συγκεκριμένα, ενώ ασκεί κριτική γιατί δεν εφαρμόθηκαν τα συμφωνηθέντα.
Αλλά και πηγές της ΕΚΤ μιλώντας στο Reuters υποστηρίζουν ότι το εάν η Ελλάδα λάβει την επόμενη δόση θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα της Τρόικας στην Αθήνα και από τις δεσμεύσεις που θα λάβουν από την κυβέρνηση. "Είναι πρώιμο να το συζητάμε αυτό προτού η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα. Βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της εύρεσης γεγονότων", τόνισε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ΕΚΤ.
Πάντως, οι Γερμανοί, δεν δείχνουν διάθεση να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα.
Αντίθετα, ο Αυστριακός καγκελάριος, δηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα αφήσουν τη χώρα να καταρρεύσει, προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η διαδικασία προσαρμογής μπορεί να διαρκέσει και μια δεκαετία.
"Οι εταίροι δεν θέλουν να αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι η στήριξη της Ελλάδας θα διαρκέσει αρκετό χρόνο, μέχρις ότου η χώρα θα μπορεί και πάλι να «ορθοποδήσει» και αυτό μπορεί να διαρκέσει ακόμη μία δεκαετία", τόνισε ο κ. Βέρνερ Φάιμαν στην Kronen Zeitung.
"Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που δεν ειπώθηκαν προεκλογικά, είναι συνώνυμες της κοινωνικής και οικονομικής ισοπέδωσης της χώρας, βαθαίνουν την κρίση και απομακρύνουν τη χώρα από την Eυρωζώνη", σημείωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.