Προθεσμία 10 ημερών έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να ετοιμάσει και να παρουσιάσει στην τρόικα, που καταφθάνει στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου, τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ της διετίας 2013-2014.Στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή 10 υπουργών, αποφασίστηκε ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα για φέτος, αρκεί να γίνουν αποδεκτά τα ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή περικοπής των ειδικών μισθολογίων.
Προθεσμία 10 ημερών έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να ετοιμάσει και να παρουσιάσει στην τρόικα, που καταφθάνει στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου, τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ της διετίας 2013-2014.
Στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή 10 υπουργών, αποφασίστηκε ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα για φέτος, αρκεί να γίνουν αποδεκτά τα ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή περικοπής των ειδικών μισθολογίων, να εισπραχθεί κανονικά το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, με προσπάθεια για 5 δόσεις και να εισρεύσουν τα έσοδα από την εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, παράλληλα με τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.
Ως αντίβαρο για να μη μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει πρόταση στην τρόικα για πρόσθετη μείωση 10% – 20% στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων. Ειδικά για τους στρατιωτικούς, το ΥΕΘΑ προτείνει να βρεθούν τα 40 εκ. για φέτος και τα 120 εκ. για του χρόνου, από μεταθέσεις πληρωμών και επανεξέταση εξοπλιστικών συμβάσεων.
Στο τραπέζι – χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση – έχει πέσει και η πρόταση για αύξηση της θητείας στους 12 μήνες, ώστε να περιορισθούν οι προσλήψεις. Πάνος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας τάσσονται κατά οποιασδήποτε μείωσης στα μισθολόγια των ενστόλων, ενώ και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που συναντήθηκε με τους αστυνομικούς εξέφρασαν την αντίθεσή τους.
"Περικόπτουμε δαπάνες που μπορεί να περικοπούν έχουμε βρει τα ισοδύναμα ώστε να μη χρειαστεί κατά τη γνώμη μας να υπάρξει άλλη περικοπή. Σε δυο εβδομάδες, έχουμε καταφέρει και έχουμε εκπονήσει έναν κατάλογο ισοδύναμων μέτρων. Έχω ξεκαθαρίσει προς κάθε πλευρά ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν νέες περικοπές", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ διαφωνεί με τις μισθολογικές μειώσεις στους ένστολους, αλλά και με τη γενική λογική των λεγόμενων 'ισοδύναμων μέτρων' που απλώς τις αντιπαραθέτουν με την υπόλοιπη κοινωνία, οδηγώντας σε χάσμα μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας και των λοιπών εργασιακών τάξεων, που επίσης πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές.", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα των 11,5 δισ. στους 3 πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ ο σχεδιασμός θα γίνει με δύο σενάρια: είτε για διετή προσαρμογή είτε για τετραετή εάν επιτευχθεί τελικά η παράταση.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με το μνημόνιο στα 11,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται εξοικονόμηση δαπανών 6,3 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση δαπανών της γενικής κυβέρνησης και τη μείωση των επιχορηγήσεων δημοσίων οργανισμών, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών οργανισμών και νοσοκομείων, 2,1 – 3 δισ. ευρώ από την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων και 2,1 δισ. ευρώ από τα λουκέτα σε οργανισμούς, την αναδιάρθρωση των ΟΤΑ, τη μείωση των μισθολογικών δαπανών στο δημόσιο και τις απολύσεις προσωπικού, καθώς προβλέπονται οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις 250.000 ατόμων.
Το ΔΝΤ δια στόματος του διευθυντή Εξωτερικών Υποθέσεων, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων τροποποιήσεων σε μέτρα του μνημονίου, τονίζοντας όμως ότι οι στόχοι είναι αδιαπραγμάτευτοι και προσθέτει: "Οι στόχοι του προγράμματος εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση των συνομιλιών έτσι όπως συμφωνήθηκαν με την ελληνική κυβέρνηση. Με αυτό το δεδομένο εάν υπάρχουν καλύτερες ιδέες για την επίτευξη των βασικών στόχων του προγράμματος είμαστε πρόθυμοι να τις συζητήσουμε, όπως ισχύει για κάθε πρόγραμμα που στηρίζουμε."