Με σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία προσπαθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα καινούριο φορολογικό τοπίο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ήδη το σχέδιο έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Με σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία προσπαθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα καινούριο φορολογικό τοπίο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ήδη το σχέδιο έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου βρίσκεται πλέον στην κορυφή της ατζέντας με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Πρωταρχικός σκοπός είναι η αύξηση του αφορολογήτου από τις 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 8.000 ευρώ, και το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να "περάσει" την ρύθμιση στις διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει με την τρόικα.
Εναλλακτικά εξετάζεται και το ενδεχόμενο, εάν δεν καμφθούν οι αντιδράσεις των δανειστών μας η αύξηση αυτή αναμένεται να γίνει σε βάθος τριετίας δηλαδή μέχρι το 2015. Μια από τις προτάσεις που συζητούνται είναι η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 20% που ισχύει σήμερα στο 15%, ώστε να διευκολυνθεί η ρευστότητα στην αγορά που ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων εντάσσεται και η καθιέρωση και εφαρμογή ηλεκτρονικού πόθεν έσχες. Δηλαδή πάνω από 8,5 εκατ. φορολογουμενοι να κληθούν να δηλώσουν σε μια αναλυτική κατάσταση όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, καταθέσεις, αλλά και όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους φυσικά πρόσωπα. Στόχος της κυβέρνησης με το μέτρο αυτό είναι η πλήρης καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων και ιδίως των κατηγοριών των ελεύθερων επαγγελματιών που συστηματικά κατά το υπουργείο Οικονομικών φοροδιαφεύγουν.
Ένα ακόμα σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την αντικατάστασή του από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγής. Επίσης προωθείται ένας ενιαίος φόρος στα ακίνητα με την αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αλλά και του ΦΑΠ. Στη θέση τους θα καθιερωθεί το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.
Εξετάζεται επίσης η διεύρυνση της φορολογικής βάσης ταυτόχρονα με την σταδιακή μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή εξετάζει μια νέα φορολογική κλίμακα με 4 ή το πολύ 5 κλιμάκια από τα 9 που προβλέπει η ισχύουσα.
Επίσης συζητείται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η αντικατάστασή τους από ειδικές στοχευμένες επιδοτήσεις. Θα πρόκειται δηλαδή για την χορήγηση στη θέση των φοροαπαλλαγών στοχευμένων άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων με την μορφή επιδομάτων.
Τέλος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μπαίνει και το θέμα της άμεσης μείωσης του ΦΠΑ που επιβάλλεται στον κλάδο της εστίασης από το 23% στο 13%.