Από το πρωί συνεχίζεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων με ομιλίες βουλευτών και υπουργών. Η συνεδρίαση θα κλείσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Από το πρωί συνεχίζεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων με ομιλίες βουλευτών και υπουργών. Η συνεδρίαση θα κλείσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Αίσθηση έκανε η ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα του ανοίγματος του επαγγέλματος των δικηγόρων, λέγοντας ότι το επάγγελμα είναι ανοιχτό. "Ο τρίτος παράγοντας είναι οι δικηγόροι, που καλά λένε οι δικηγόροι αποτελούν συνλειτουργούς αλλά δεν παραλείπουμε όμως να τους κατηγορήσουμε για τα πάντα με την έννοια ότι δεν ανοίγουν το επάγγελμα. Ποιο επάγγελμα; το επάγγελμα είναι τόσο ανοιχτό που στην Ελλάδα μόνο όποιος δεν θέλει δεν γίνεται δικηγόρος, αρκεί να έχει αποκτήσει πτυχίο εδώ και 50 χρόνια. Κατά συνέπεια αυτές τις δοξασίες, οι οποίες προβάλλονται εμείς δεν τις δεχόμαστε. Τόσο δεν θέλω τους νεόπτωχους δικηγόρους, τους χιλιάδες δικηγόρους οι οποίοι αναζητούν σε γραφεία 300-500 ευρώ, κυριολεκτώ, ως αντιμισθία. Δεν δικαιούμαστε όμως να τους δώσουμε αυτούς τροφή σε διάφορες δοξασίες για κλειστό επάγγελμα" τόνισε ο Αντώνης Ρουπακιώτης.
Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επισήμανε στην ομιλία του ο υπουργός Παιδείας. "Η ολοκλήρωση της εφαρμογής του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Να μου επιτρέψετε να στείλω ένα μήνυμα, σαφές και αδιαπραγμάτευτο. Και προς τους αρνητές και προς τους ζηλωτές της μεταρρύθμισης. Και όλους αυτούς που τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει δικαστές προθέσεων της ηγεσίας του υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης πριν καν την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Ο μοναδικός γνώμονας των αποφάσεών μας είναι το δημόσιο συμφέρον. Και το δημόσιο συμφέρον στην ανώτατη εκπαίδευση επιβάλλει δύο πράγματα. Πρώτον την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, το οποίο σημαίνει την εφαρμογή του νόμου και στο σκέλος της διοίκησης και προς την κατεύθυνση αυτή, όπου και αν χρειαστεί, θα γίνουν οι απαραίτητες διασαφηνίσεις και προσαρμογές, χωρίς να αλλοιώνεται ο πυρήνας, η κατεύθυνση και η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης" υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Για έναν αγώνα αναγκαίο να πετύχει έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Αβραμόπουλος. "Καλούμαστε όλοι αυτές τις κρίσιμες ώρες να δώσουμε έναν αγώνα που είναι ιστορικά αναγκαίο να πετύχει. Τη μάχη να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης και την ίδια στιγμή να βάλουμε τις βάσεις για ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής της πατρίδας μας. Σε αυτόν τον αγώνα, χρόνος δεν υπάρχει. Δεν έχουμε το δικαίωμα να διαιρεθούμε και να αναλωθούμε και πάλι σε ανέξοδους ανταγωνισμούς" είπε ο υπουργός.
Αβάσιμες χαρακτήρισε τις συζητήσεις για μειώσεις ή απολύσεις υπαλλήλων ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Μετά το πέρας της αξιολόγησης των υπηρεσιών θα αρχίσει αμέσως η αξιολόγηση του προσωπικού. Υπολογίζουμε στις αρχές του 2013. η αξιολόγηση βασίζεται, έχουν καθοριστεί όλα αυτά, σε αντικειμενικά, αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια. Κάθε άλλη συζήτηση σήμερα, για μείωση ή απόλυση και μάλιστα 150.000 ή 15.000 υπαλλήλων ή και για εφεδρεία είναι αυθαίρετη και αβάσιμη".
Ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι "κορύφωση της προσπάθειάς μας εδώ στου προβλεπόμενου θεσμικά χρόνου θα αποτελέσει μια τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που θα μας επιτρέψει να εισέλθουμε στη νέα μεταπολίτευση. Κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι, η αναγέννηση του πολιτικού συστήματος, η απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας από θεσμικές αρτηριοσκληρώσεις του οικονομικού συντάγματος. Η αναβάπτιση της δικαιοσύνης, η ανάδειξη και η προστασία της διαχρονικής, ελληνικής πολιτιστικής μας ταυτότητος και η γρήγορη προσαρμογή μας στα νέα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα".
"Να αφήσουμε έξω αυτά που μας χωρίζουν και να αναζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν, να αφήσουμε έξω κομματικές και πολιτικές προκαταλήψεις και να ξαναβρούμε τον ιστό της εθνικής ενότητας, της εθνικής ομοψυχίας, της εθνικής προσπάθειας. Αυτός ο αγώνας ήδη ξεκίνησε και εξελίσσεται μέσα από τις ένοπλες δυνάμεις. Ας προχωρήσουμε όλοι μαζί. Έχω απόλυτη πεποίθηση ότι όλοι μαζί μπορεί και πρέπει να πετύχουμε" είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.